Wil je wel eens een schrijver op school? Bij de Schrijverscentrale kun je me boeken voor een schrijversbezoek. Maar wat houdt dat eigenlijk in? Een overzicht van de meestgestelde vragen.
Een schrijver op school maakt lezen leuker, blijkt uit recent onderzoek. Een derde van de basisschool leerlingen begrijpt een boek beter dankzij het schrijversbezoek en ruim de helft van wil meer boeken lezen van de schrijver die ze hebben ontmoet.
Dit krijg ik ook vaak terug van bibliotheken. De boeken van schrijvers die ze hebben uitgenodigd worden vaker uitgeleend, zeggen ze. En als een auteur een collega aanbeveelt, dan is zelfs dat terug te zien in de uitleencijfers. Download hier het volledige onderzoek.
Ook krijg ik vaak jaren later nog post van kinderen die ik tijdens een schrijversbezoek of signeersessie heb gezien. Een meisje schreef me:
U bent een keer bij mij op school gekomen. […] Dat was 2 jaar geleden. Toen had ik geen idee wie u was, maar ik kreeg later uw boek Ufo-alarm en vond het een superleuk boek!! Nu heb ik al uw boeken gelezen en ik kan niet wachten op het volgende boek. Bedankt voor deze prachtige verhalen. Ps: Maak alsjeblieft nog een deel Costa Banana.
Ik vertel de kinderen hoe ik kinderboekenschrijver ben geworden, hoe ik op ideeën kom en hoe mijn hele leven doorwerkt in mijn boeken.
Ik laat zien hoe filmpjes en krantenberichten mijn fantasie soms in gang zetten. En dat ik af en toe zelfs dingen leer om erover te kunnen schrijven. (Sinds Ravi Ravioli heb ik bijvoorbeeld ook magische krachten. En sinds De vreselijke tweeling ben ik een echte 1-aprilgrappenprofessor.)
Een schrijversbezoek is dus een interactieve presentatie met show-elementen. En uiteraard is er veel ruimte voor vragen, want dit blijkt erg belangrijk voor het succes van het bezoek van een schrijver op school.
Tijdens de Kinderboekenweek bezoek ik een heleboel scholen, bibliotheken en boekhandels. Ik pas mijn programma altijd aan aan het thema. Hier lees je meer over de Kinderboekenweek 2024.
Ik heb kinderboeken geschreven voor alle leeftijden van het basisonderwijs. Je kunt me dus uitnodigen voor alle groepen, maar liever niet allemaal tegelijk. Een bezoek voor kleuters is heel anders dan een bezoek aan groep 8. En ook voor groep 3 en 4 heb ik een apart programma.
Ik heb dus drie programma’s:
Officieel behoort groep 5 niet tot de bovenbouw, maar voor hen is dit programma al wel aan te bevelen. Zij kunnen vaak al goed lezen en zijn niet meer zo geïnteresseerd in de gemakkelijkere AVI-boeken.
Dat verschilt per bezoek. Kleuters kunnen nog niet zo lang stilzitten als er een schrijver op school komt. Hoewel ik het bezoek aan de onderbouw afwissel met liedjes en gedichten, is een half uur voor hen meer dan genoeg. Voor het bezoek aan de hogere klassen trek ik meestal een half uur tot een uur uit.
Ik vind schrijversbezoeken erg leuk om te doen, maar het is ook vermoeiend. Om die reden heb ik besloten niet meer dan drie uur per dag voor de groep te staan. Soms vertel ik mijn verhaal dus vier keer in telkens 45 minuten en andere dagen is dat drie keer een uur.
Als er een schrijver op school komt is het fijn als zoveel mogelijk klassen hem kunnen ontmoeten. Daarom bezoek ik meestal grote groepen van twee of drie klassen tegelijk.
Dit gaat prima zolang ik een microfoon heb en de meesters en juffen de kinderen een beetje in de hand hebben. Het verschilde echt enorm per school hoe de kinderen zich gedragen.
Sinds corona zijn bezoeken aan grote groepen helaas niet altijd meer mogelijk. Wel bezocht ik af en toe een school via het digibord. Ik heb in deze setting ook regelmatig meerdere groepen tegelijk toegesproken. Dat ging bijzonder goed.
Dat hangt van drie dingen af:
Een deel van deze kosten wordt gesubsidieerd. Meestal is dit een deel van de boekingskosten van De Schrijverscentrale, maar soms zijn er ook extra subsidie-regelingen. Met deze tool bereken je snel wat een schrijversbezoek ongeveer kost.
Een goede voorbereiding is heel belangrijk! Onderzoek wijst uit dat dit het succes en de impact van het bezoek vergroot. Laat kinderen een boek van de schrijver lezen of lees zelf voor in de klas. Laat ze vast wat informatie opzoeken en laat ze vooral veel vragen bedenken. Hier lees je meer tips voor de voorbereiding van een schrijversbezoek.
Naast scholen bezoek ik ook bibliotheken en boekhandels. Soms werken boekhandels samen met scholen. Dit kan bijvoorbeeld door een boekenmarkt te organiseren in de middagpauze, waar ik dan signeer.
Als dit goed gecommuniceerd wordt met de ouders kan dat heel effectief zijn. Vaak is er na zo’n evenement niet een boek van mij over.
Reacties (5)
Wist je dat je ook fans in Belgie hebt?
Wij zouden je graag uitnodigen voor een auteurslezing bij ons op school in Schoten.
beste Jozua
ik heb al een aantal van je boeken gelezen. (tot nu toe zijn het mijn lievelingsboeken)ik ga nu toevallig een boekbespreking over het boek: costa banana deel vijf houden en ik wil graag iets meer weten over jouw jeugd bijvoorbeeld wat je vroeger wou worden of hoe je uiteidelijk schrijfster bent geworen en waneer ?
groetjes Amelie (een grote fan)
Hoi Amelie, Dank voor je reactie. Ik heb toevallig pas geleden hierover geschreven. Kijk hier: https://jozuadouglas.com/nieuws/zo-werd-ik-kinderboekenschrijver/ Groet, Jozua
Beste Jozua,
Ik zit in groep 8 en maak een boekendoos over Het Piranha Complot. Ik heb ook heel veel andere boeken van jou gelezen zoals De Eilanden Ruzie, De Gruwelijke Generaal, De Ongelooflijke Ravi Ravioli, Operatie Pisang, Ufo Alarm, De verschrikkelijke badmeester en de De verschrikkelijke Tweeling. Ik vind ze allemaal ontzettend leuk. Nou lijkt het mij heel erg leuk als jij een keer langs zou komen in onze klas in Zeist (Ichthus basisschool). Zou je dat willen en hoe zouden we dat kunnen regelen?
Heel veel groeten, Thomas Dreuw (ik geef voor de zekerheid het e-mailadres van mijn moeder)
Hoi Thomas, wat leuk om te horen! Ik doe inderdaad schrijversbezoeken, maar daarvoor moet de school of bibliotheek mij boeken bij De schrijverscentrale. Schrijver zijn is namelijk mijn beroep, mijn werk waarmee ik geld verdien. Een bezoek kost dus wel geld. Maar sommige scholen of bibliotheken hebben daar wel geld voor. En dan kan dat natuurlijk geregeld worden. Mijn agenda zit voor dit schooljaar helaas al vol. Het moet dan dus voor volgend jaar. Leuk trouwens dat je een boekendoos maakt. Als hij af ik, kan je een foto naar me sturen en dan zet ik hem op de website. Groet, Jozua