© Mark Kohn
Jozua Douglas

Kinderboekenweek 2024

De kinderboekenweek 2024 is van woensdag 2 oktober t/m op zondag 13 oktober. Het thema is: Lekker eigenwijs! Pieter Koolwijk schrijft het kinderboekenweekgeschenk en Noëlle Smit het prentenboek. Op deze pagina vind je steeds meer informatie, leestips en lestips.

Let op! Tijdens de kinderboekenweek is het soms druk op deze site. Bekijk de filmpjes dan op mijn YouTube-kanaal.

Kinderboekenweek 2024 Schrijver op school

Een dag na de kinderboekenweek van 2023 kreeg ik al een boeking voor 2024. Het gaat meestal snel, wees er dus op tijd bij. Doorgaans zit ik in februari al vol.

Meer informatie over een schrijversbezoek vind je in mijn blog Schrijver op school. Voor boekingen kun je contact opnemen met De schrijverscentrale. Zij kunnen je ook een vrijblijvende prijsopgave toesturen.

openingsfilmpje kinderboekenweek 2023 Tosca Menten

Openingsfilmpje kinderboekenweek

Voor de kinderboekenweek 2024 maak ik weer een vrolijk openingsfilmpje met tips rond het thema Lekker eigenwijs! Wie zal ik dit jaar als gast vragen? (foto: Hannah van Herk).

Kinderboekenweek quiz

Een filmpje voor op het digibord. 15 vragen over de boeken van diverse kinderboekenschrijvers rond het thema Lekker Eigenwijs! van de Kinderboekenweek 2024.

De geschiedenis van het kinderboekenweekgeschenk

Ik zette alle edities van het kinderboekenweekgeschenk voor je op een rijtje. Bekijk ze hier allemaal: van 1962 tot 2024.

De Verhalenmachine

Ontdek de leukste verhaalideeën met mijn verhalenmachine. Leuk voor een schrijfopdracht in de klas tijdens de Kinderboekenweek 2024.

Gratis posters

Bestel gratis posters, stickers en ander promotiemateriaal. Want met een feestelijke aankleding voelt het ook echt als een feestje. Bestel het leerkrachtpakket van Uitgeverij De Fontein.

Schrijversbezoek-Jozua-Douglas Kinderboekenweek

Tournee Kinderboekenweek

Ontmoet me bij een evenement! Stel al je vragen. Laat je boeken signeren. Scoor een boekenlegger met handtekening en ga op de foto voor een selfie.

Kinderboekenweekgeschenk 2024

Pieter Koolwijk (1974) schrijft het kinderboekenweekgeschenk van 2024. Hij debuteerde in 2012 met Vlo en Stiekel en won de Gouden Griffel met Gozert.

Het kinderboekenweekgeschenk heeft als titel: Schatpakkers. Je krijgt het gratis van de boekhandel bij besteding van 13,50 aan Kinderboeken.

Het Prentenboek

Noëlle Smit (1972) schrijft het prentenboek van de kinderboekenweek 2024.

Sinds haar debuut in 2004 illustreerde ze tientallen kinderboeken, waaronder Fiet wil rennen en Vuilnisvarkens Job en Bob, waarvoor ze in 2020 de zilveren griffel ontving. Het prentenboek is tijdens de kinderboekenweek verkrijgbaar voor 8,25.

Prentenboek-Kinderboekenweek-2024
Auteurs Kinderboekenweek 2024 (Foto: Els Zweerink)

Kerntitels kinderboekenweek 2024

De CPNB selecteert ieder jaar twintig thematitels bij het thema van de kinderboekenweek. Zelf stel ik samen met Juf Maike (mijn vrouw) een wat uitgebreidere leeslijst samen met titels die wij goed bij het thema vinden passen. Hierbij letten we voornamelijk op leesplezier.

In 2024 is de kinderboekenweek van woensdag 2 t/m zondag 13 oktober.
Het thema van dit jaar is Lekker Eigenwijs!
De auteur van het Kinderboekenweekgeschenk 2024 is Pieter Koolwijk. Het geschenk is een cadeautje van de boekhandel voor klanten die voor minimaal 13,50 aan kinderboeken aanschaffen.
De titel van het kinderboekenweekgeschenk 2024 is Schatpakkers.
De Kinderboekenweek bestaat sinds 1955. Het eerste kinderboekenweekgeschenk verscheen in 1962: Keesje Kruimel van de 10-jarige Hans Dijkhuis.
De Gouden Griffel is een kinderboekenprijs die elk jaar aan het begin van de kinderboekenweek wordt uitgereikt. Er is ook een Gouden Penseel voor de beste illustrator. Daarnaast zijn er zilveren en bronzen griffels en penselen in verschillende categorieën. De prijs wordt uitgereikt door een jury van volwassen lezers.
De nationale voorleesdagen zijn in het voorjaar. In deze periode staan vooral prentenboeken centraal. Er is een prentenboeken top 10 en een prentenboek van het jaar.
Het kinderboekenweekgeschenk is bedoeld voor kinderen van 6 t/m 12 jaar.

Wat houdt de kinderboekenweek in?

Elk jaar organiseert de CPNB in de maand oktober de kinderboekenweek, waarin kinderboeken centraal staan. Een echte week is het eigenlijk, want het feest duurt 10 dagen. Boekhandels bibliotheken en scholen haken aan en organiseren evenementen rond kinderboeken. Er staat elk jaar weer een ander thema centraal.

Vaste elementen van de kinderboekenweek zijn:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (13)