© Mark Kohn
Jozua Douglas

Kinderboekenweek 2024

De kinderboekenweek 2024 is van woensdag 2 oktober t/m op zondag 13 oktober. Het thema is: Lekker eigenwijs! Pieter Koolwijk schrijft het kinderboekenweekgeschenk en Noëlle Smit het prentenboek. Op deze pagina vind je steeds meer informatie, leestips en lestips.

Let op! Tijdens de kinderboekenweek is het soms druk op deze site. Bekijk de filmpjes dan op mijn YouTube-kanaal.

Opening Kinderboekenweek 2023

Openingsfilmpje kinderboekenweek

Voor de kinderboekenweek 2024 maak ik weer een vrolijk openingsfilmpje met tips rond het thema Lekker eigenwijs! Wie zal ik dit jaar als gast vragen?

Kinderboekenweek quiz

Een filmpje voor op het digibord. 15 vragen over de boeken van diverse kinderboekenschrijvers rond het thema Lekker Eigenwijs! van de Kinderboekenweek 2024.

De geschiedenis van het kinderboekenweekgeschenk

Ik zette alle edities van het kinderboekenweekgeschenk voor je op een rijtje. Bekijk ze hier allemaal: van 1962 tot 2024.

De Verhalenmachine

Ontdek de leukste verhaalideeën met mijn verhalenmachine. Leuk voor een schrijfopdracht in de klas tijdens de Kinderboekenweek 2024.

Gratis posters

Bestel gratis posters, stickers en ander promotiemateriaal. Want met een feestelijke aankleding voelt het ook echt als een feestje. Bestel het leerkrachtpakket van Uitgeverij De Fontein.

Lekker eigenwijs!

10 collega-schrijvers over hun eigenwijste personages. En zijn zij zelf ook wel eens lekker eigenwijs?

Kinderboekenweekgeschenk 2024

Pieter Koolwijk (1974) schrijft het kinderboekenweekgeschenk van 2024. Hij debuteerde in 2012 met Vlo en Stiekel en won de Gouden Griffel met Gozert.

Het kinderboekenweekgeschenk heeft als titel: Schatpakkers. Je krijgt het gratis van de boekhandel bij besteding van 13,50 aan Kinderboeken.

Prentenboek-Kinderboekenweek-2024

Het Prentenboek

Noëlle Smit (1972) schrijft het prentenboek van de kinderboekenweek 2024.

Sinds haar debuut in 2004 illustreerde ze tientallen kinderboeken, waaronder Fiet wil rennen en Vuilnisvarkens Job en Bob, waarvoor ze in 2020 de zilveren griffel ontving. Het prentenboek is tijdens de kinderboekenweek verkrijgbaar voor 8,25.

Auteurs Kinderboekenweek 2024 (Foto: Els Zweerink)

Thematitels kinderboekenweek 2024

De CPNB selecteert ieder jaar twintig thematitels bij het thema van de kinderboekenweek. Zelf stel ik samen met Juf Maike (mijn vrouw) een wat uitgebreidere leeslijst samen met titels die wij goed bij het thema vinden passen. Hierbij letten we voornamelijk op leesplezier.

Download onze lijst

Groep 1 en 2

Het monsterbonsterbulderboek

Boris is nogal wild. Zijn ouders noemen hem een monster. Ik wou dat jullie ook monster waren, zegt hij. Maar is dat wel zo leuk?

Tekst: Jozua Douglas
Illustraties: Marieke Nelissen

De Neehoorn

De NEE-hoorn wil niks. Op een dag ontmoet hij de WAT-beer, de KUSMIJNKONT-hond en de WELLES-prinses. Samen zijn ze heerlijk eigenwijs.

Tekst: Marc-Uwe Kling
Illustraties: Astrid Henn

Het eigenwijze ei

Het eigenwijze ei zoekt zijn moeder. Hij past bij niemand. Zelfs niet bij de kip. Bij wie hoort dit eigenwijze ei?

Tekst en illustraties: Milja Praagman

Het boek zonder tekeningen

Dit boek is eigenwijs van zichzelf. Het is uniek, eigenzinnig en hilarisch. Het heeft geen plaatjes, maar is wel ontzettend grappig. De grote voorleesfavoriet van mijn twee kinderen.

Tekst: B.J. Novak

Woeste Willem

Woeste Willem is een eigenwijze mopperige zeerover die het liefst alleen is. Op een dag sluit hij vriendschap met Frank. Ze bouwen een boot en dan moet Woeste Willem iets bekennen.

Tekst en illustraties: Ingrid & Dieter Schubert

Kom uit die kraan

Kinderen mogen niet op de bouw komen. Bart is eigenwijs en doet het toch. Dat is erg gevaarlijk. Waarom doet hij dat?

Tekst: Tjibbe Veldkamp
Illustraties: Alice Hoogstad

Groep 3 en 4

Pippi Langkous

Pippi Langkous is zonder twijfel het sterkste, stoutste, dapperste en eigenwijste meisje uit de jeugdliteratuur.

Tekst: Astrid Lindgren
Illustraties: Carl Hollander

Floddertje

Floddertje is vies, ondeugend en een tikkeltje eigenwijs. Samen met haar hond Smeerkees maakt ze overal een flinke smeerboel van.

Tekst: Annie M.G. Schmidt
llustraties: Fiep Westendorp

Bob Popcorn

Ellis maakt stiekem popcorn in de magnetron. Op een dag groeit uit één van de maiskorrels een mannetje. Het is een humeurig, eigenwijs kereltje, dat Bob heet.

Tekst: Maranke Rinck
Illustraties: Martijn van der Linden

Dagfrid

Dagfrid is een eigenwijs vikingmeisje. Ze wil geen jurken dragen. Ze wil niet vegen en vis koken. Ze wil avonturen beleven.

Tekst: Agnès Mathieu-Daudé
Illustraties: Olivier Tallec

Coolman en ik

Kai wil een huisdier. Van zijn ouders mag hij er geen. Daar weet zijn eigenwijze fantasievriend Coolman wel wat op.

Tekst en illustraties: Rüdiger Bertram

Rosa Parks

De eigenwijze Rosa Parks streed voor gelijke rechten voor iedereen. Ze werd een voorbeeld van moed, waardigheid en doorzettingsvermogen in de strijd tegen ongelijkheid.

Tekst: Marta Antelo
Illustraties: Lisbeth Kaiser

Groep 5 en 6

Julius Zebra

 De jonge en eigenwijze zebra Julius wordt ontvoerd en naar Rome gebracht. Daar moet hij al vechtend zijn hachje redden in de gevaarlijkste arena aller tijden: het Colosseum!

Tekst en Illustraties: Gary Northfield

De vreselijke tweeling deel 2

De vreselijke tweeling moet een probleem oplossen met een woeste motorbende. De eigenwijze Max heeft andere plannen: beroemd worden.

Tekst: Jozua Douglas
Illustraties: Geert Gratama

Dummie de mummie deel 6

Dummie en Goos verdwalen tijdens een wintersportvakantie. Gelukkig weet Dummie altijd alles. Lukt het de eigenwijze mummie om de weg naar huis te vinden?

Tekst: Tosca Menten
Illustraties: Elly Hees

Sjakie en de Chocoladefabriek

Sjakie wint een rondleiding in de chocoladefabriek van Willie Wonka. Steeds meer eigenwijze kinderen verdwijnen tot Sjakie alleen overblijft.

Tekst: Roald Dahl
Illustraties: Quentin Blake

De regels van floor

De eigenwijze Floor bedenkt haar eigen regels. Een boek vol herkenbare situaties die toch verrassen.

Tekst: Marjon Hoffman
Illustraties: Georgien Overwater

De grote mees Kees

Twee verhalen over de leukste en eigenwijste meester die je maar kunt bedenken: Mees Kees.

Tekst: Mirjam Oldenhave
Illustraties: Rick de Haas

Groep 7 en 8

Het eilandmysterie

Hans Grietje wordt al een jaar vermist. De eigenwijze meneer De Bruin weet zeker dat hij ontvoerd is door aliens en gaat op zoek. Als het mis gaat mag Lev het allemaal weer oplossen.

Tekst: Jozua Douglas
Illustraties: Geert Gratama

Gozert

Ties trekt er vaak op uit met Gozert, zijn onzichtbare vriend. Samen beleven ze de tofste avonturen, al komt Ties daardoor vaak in de problemen.

Tekst: Pieter Koolwijk
Illustraties: Linde Faas

Rekenen voor je leven

Groep 7 van de Rover Hoepsika-school komt in opstand tegen hun saaie rekenboek. De klas besluit om dit jaar te gaan rekenen met vragen die belangrijk zijn voor hun eigen leven.

Tekst: Edward van de Vendel
Illustraties: Floor de Goede

Mijn jaar in een tent

Zwaan wil zich inzetten voor kinderen in vluchtelingenkampen. Als challenge kiest ze ervoor om buiten in een tent te slapen. Maar ze is gauw bang.

Tekst: Tiny Fisscher

Heksenkind

Als de moeder van Leana haar in de steek laat, komt ze in huis bij Juniper. De bewoners van het middeleeuwse Schotse dorp denken dat Juniper een heks is.

Tekst: Monica Furlong

gevaarljk geheim

Ward brengt illegale krantjes rond voor zijn broer, die in het verzet zit. Als hij ontdekt hoeveel gevaar hij loopt, vraagt hij Minke mee.

Tekst: Jan Heerze

In 2024 is de kinderboekenweek van woensdag 2 t/m zondag 13 oktober.
Het thema van dit jaar is Lekker Eigenwijs!
De auteur van het Kinderboekenweekgeschenk 2024 is Pieter Koolwijk. Het geschenk is een cadeautje van de boekhandel voor klanten die voor minimaal 13,50 aan kinderboeken aanschaffen.
De titel van het kinderboekenweekgeschenk 2024 is Schatpakkers.
De Kinderboekenweek bestaat sinds 1955. Het eerste kinderboekenweekgeschenk verscheen in 1962: Keesje Kruimel van de 10-jarige Hans Dijkhuis.
De Gouden Griffel is een kinderboekenprijs die elk jaar aan het begin van de kinderboekenweek wordt uitgereikt. Er is ook een Gouden Penseel voor de beste illustrator. Daarnaast zijn er zilveren en bronzen griffels en penselen in verschillende categorieën. De prijs wordt uitgereikt door een jury van volwassen lezers.
De nationale voorleesdagen zijn in het voorjaar. In deze periode staan vooral prentenboeken centraal. Er is een prentenboeken top 10 en een prentenboek van het jaar.
Het kinderboekenweekgeschenk is bedoeld voor kinderen van 6 t/m 12 jaar.

Wat houdt de kinderboekenweek in?

Elk jaar organiseert de CPNB in de maand oktober de kinderboekenweek, waarin kinderboeken centraal staan. Een echte week is het eigenlijk, want het feest duurt 10 dagen. Boekhandels bibliotheken en scholen haken aan en organiseren evenementen rond kinderboeken. Er staat elk jaar weer een ander thema centraal.

Vaste elementen van de kinderboekenweek zijn:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (13)