© Mark Kohn
Jozua Douglas

Zo haal je het meeste uit een schrijversbezoek (8 tips)

Een schrijversbezoek staat of valt met een goede voorbereiding. Als kinderboekenschrijver bezoek ik elk jaar tientalen scholen en bibliotheken. Wat moet je doen om zo’n bezoek tot een succes te maken?

Nodig me uit!

Het is acht uur als ik aankom bij een basisschool in het oosten van het land. Het is druk op het schoolplein: de hele school zwaait groep 8 uit die op kamp gaat. Als ik binnenkom is er niemand die weet wat ik kom doen. Een schrijversbezoek? Groep 3 en 4? Aan deze school? Weet je dat zeker?

Ik bel de bibliotheek die dit heeft geregeld. Misschien heb ik het verkeerde adres gekregen? Sta ik bij de verkeerde school? Maar bij de bieb weten ze het zeker. Ik moet naar deze school, naar groep 3 en 4. Dat is gecommuniceerd. Weten ze van niets? Dat is gek! Ik bel gelijk mijn collega.

Als ik met een kopje koffie sta te wachten zegt de directeur dat ik wel vast in groep 4 mag beginnen. De juf van deze groep is verrast. De kinderen hebben geen idee wie ik ben, maar ze vinden het wel leuk. Na 45 minuten is de klas fan van mijn werk en weten ze alles over boeken schrijven. Maar er had meer in gezeten, weet ik.

Schrijversbezoek De Kievit Jozua Douglas 1
Schrijversbezoek De Kievit

Voorbereiding vergroot het effect van een schrijversbezoek

Onderzoek laat zien dat een schrijversbezoek de leesmotivatie van kinderen enorm kan bevorderen. Een ontmoeting met de schrijver laat de persoon achter het boek zien. Ze voelen zich betrokken bij de auteur. Zeker de helft van de basisschoolkinderen zegt naderhand meer boeken van de schrijver te willen lezen.

Met een goede voorbereiding motiveer je de kinderen ook al voorafgaand aan het schrijversbezoek. Ze denken na over de vragen die ze willen stellen. Ze lezen intensiever. En verheugen zich op het bezoek. Dit lijkt het effect van het bezoek positief te beïnvloeden.

Ik weet in elk geval dat dat voor mijn schrijversbezoeken geldt. Een onvoorbereide klas stelt minder vragen, is minder enthousiast en doet minder goed mee. Daarom 8 tips voor een goede voorbereiding.

Schrijversbezoek Het Palet2018
Schrijversbezoek Het Palet

1. Zorg dat de hele school op de hoogte is

Soms kom ik op scholen waar de hele aula is versierd. Er hangen posters, vlaggetjes, slingers, tekeningen van boekcovers en een grote foto van mezelf. De hele school weet dat er een schrijver komt en ik word hartelijk verwelkomd door iedereen die ik tegenkom. Het zijn de leukste schrijversbezoeken. En het is tegelijk een signaal aan de hele school: Wij vinden lezen belangrijk.

2. Lees de kinderen voor uit het werk van de auteur

Door samen met de klas een boek te lezen bereid je de klas voor op het schrijversbezoek. Het helpt de kinderen vragen te verzinnen en het geeft ze context als de schrijver daadwerkelijk voor ze staat.

(En stop er niet mee als de schrijver is geweest! Blijf lezen promoten. Want lezen is van het allergrootste belang voor je leerlingen. Het is de basis van alle onderwijs. Immers, wie vlot kan lezen scoort beter op alle fronten. Dus, maak ze gek! Maak ze verslaafd. Zorg dat ze uit zichzelf en in hun vrije tijd een boek pakken.)

3. Breng ook de ouders op de hoogte van het schrijversbezoek

Betrek de ouders bij het schrijversbezoek. Laat weten dat er een schrijver op school komt. Als kinderen er thuis over praten en misschien wel thuis gaan lezen, zal het bezoek nog meer voor hen gaan leven. Daarnaast benadruk je op die manier nog eens extra het belang van lezen bij de ouders.

4. Bekijk de website

De meeste schrijvers hebben een website. Door deze te bezoeken kunnen de kinderen zich goed voorbereiden op het schrijversbezoek. Ze weten wie er komt en wat ze kunnen verwachten. En misschien inspireert het hen om zelf te gaan schrijven of een boek te lezen.

5. Laat de kinderen vragen bedenken

Schrijversbezoeken zijn het leukst als de kinderen veel vragen hebben. Verzin daarom vooraf vragen met de klas. Sommige klassen vallen na twee of drie vragen helemaal stil en dat is jammer. Als kinderen nadenken over vragen vergroot dat hun betrokkenheid en daarmee ook het effect van het bezoek.

6. Wees ook als leerkracht betrokken

Ze bestaan helaas echt. Leerkrachten die tijdens het bezoek op hun telefoon zitten te kijken of de klas uit gaan. Of nog erger: meesters en juffen die achterin de klas met elkaar gaan zitten te praten. Voor mij is dit een enorme afknapper.

Geef het goede voorbeeld. Probeer je in te leven in de auteur. Hoe vind jij het als kinderen tijdens jouw les met elkaar zitten te praten? En mogen ze van jou op hun telefoon kijken? Of zomaar de klas uitlopen?

Als je er als leerkracht niet betrokken bent, hoe kun je dan verwachten dat je klas betrokken is? En hoe kun je dan napraten over het bezoek als je zelf de helft gemist hebt? Blijf dus bij de les!

7. Laat de kinderen ook zelf lezen

Zorg dat je in de aanloop naar het schrijversbezoek genoeg boeken van de schrijver in de klas hebt. Het is fijn als ze ook zelf op eigen tempo uit de boeken kunnen lezen.

8. Organiseer een boekenmarkt en laat de auteur signeren

Sommige scholen organiseren tijdens de kinderboekenweek een boekenmarkt in samenwerking met de plaatselijke boekhandel. Ik heb hier erg goede ervaringen mee. Ik heb meerdere keren meegemaakt dat de hele voorraad van mijn boeken binnen een paar minuten uitverkocht raakte.

Het is wel belangrijk dat de ouders op de hoogte zijn. Een boekenmarkt is vooral effectief als het een terugkerende traditie wordt. Bijvoorbeeld na schooltijd of in de pauze. Kinderen moeten dan wel geld mee kunnen nemen. Of de ouders moeten na schooltijd aanwezig zijn om samen met hun kind een boek te kopen en te laten signeren.

Schrijversbezoek Kinderboekenweek 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *