© Mark Kohn
Jozua Douglas

Nationale voorleesdagen 2025

De nationale voorleesdagen 2025 zijn van 22 januari t/m 1 februari. Zoals elk jaar is er weer een prentenboeken top 10. Het prentenboek van het jaar is nog niet bekend.

Dit bericht bevat affiliate-links

Elke dag voorlezen is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van kleuters. En dat hoeft helemaal niet veel tijd te kosten. Een kind dat dagelijks een kwartier wordt voorgelezen, leert in één jaar duizend nieuwe woorden. Ook blijkt dat het in groep 3 makkelijker leert lezen en schrijven.

Onderzoek laat zien dat bijna 70 procent van de voorgelezen peuters en kleuters een voldoende grote woordenschat bezitten. Van de kinderen die nooit worden voorgelezen beschikt maar 30 procent een voldoende woordenschat.

Nationale voorleesdagen 2025

Omdat voorlezen zo ontzettend belangrijk is, organiseert Stichting Lezen elk jaar samen met de CPNB de Nationale Voorleesdagen. Bekende onderdelen hiervan zijn het voorleesontbijt en de prentenboeken top 10 met het prentenboek van het jaar.

Een commissie van bibliotheekmedewerkers, boekhandelaren en leerkrachten, kiest elk jaar een prentenboeken top 10. Zij letten daarbij niet alleen op het verhaal en de illustraties, maar ook op mogelijkheden voor spel en interactie.

In 2018 stond mijn eigen prentenboek, De kusjeskrokodil in de prentenboeken top 10.

Prentenboek van het jaar

Uit de nominaties kiest de jury ieder jaar een prentenboek van het jaar. Voor 2025 is dit nog niet bekend.

Prentenboeken top 10 – 2025

Tijdens de Nationale Voorleesdagen 2024 is er ook aandacht voor de overige boeken van de prentenboeken top 10. Hier vind je binnenkort de complete lijst.

De Nationale Voorleesdagen worden georganiseerd door de CPNB. Ze zijn bedoeld om voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren.
In opdracht van de CPNB stelt een commissie van boekhandelaren, bibliothecarissen en onderwijzers jaarlijks een lijst van tien prentenboeken samen, waarvan er een verkozen wordt tot prentenboek van het jaar.
Sinds 2004 wordt er jaarlijks een Prentenboek van het jaar verkozen.
Onder aanvoering van Prinses Laurentien lezen BN-ers voor tijdens het landelijke voorleesontbijt om aandacht te vragen voor het belang van voorlezen. Daarnaast zijn er veel lokale initiatieven van basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (6)