© Mark Kohn
Jozua Douglas

Nationale voorleesdagen 2025

De voorleesdagen 2025 zijn van 22 januari t/m 1 februari. Zoals elk jaar is er weer een prentenboeken top 10. Het prentenboek van het jaar 2025 is Rinus van Ingrid en Dieter Schubert.

Dit bericht bevat affiliate-links

voorleesdagen 2025

Omdat voorlezen zo ontzettend belangrijk is, organiseert Stichting Lezen elk jaar samen met de CPNB de Nationale Voorleesdagen. Bekende onderdelen hiervan zijn het voorleesontbijt en de prentenboeken top 10 met het prentenboek van het jaar.

Een commissie van bibliotheekmedewerkers, boekhandelaren en leerkrachten, kiest elk jaar een prentenboeken top 10. Zij letten daarbij niet alleen op het verhaal en de illustraties, maar ook op mogelijkheden voor spel en interactie.

Prentenboek van het jaar

Uit de nominaties kiest de jury ieder jaar een prentenboek van het jaar. Voor de voorleesdagen 2025 is dit Rinus van Ingrid en Dieter Schubert.

Het comité over het prentenboek: 

‘Rinus is een spannend en aandoenlijk verhaal over de kleine stoere neushoorn Rinus die zich onbesuisd in het ene avontuur na het andere stort, maar als hij in de problemen komt, blijkt hij niet de enige held in dit verhaal. Een prentenboek over groot, wild en sterk willen zijn, maar soms toch ook nog een beetje klein.

Comite prentenboek van het jaar 2025
De Nationale Voorleesdagen worden georganiseerd door de CPNB. Ze zijn bedoeld om voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren.
In opdracht van de CPNB stelt een commissie van boekhandelaren, bibliothecarissen en onderwijzers jaarlijks een lijst van tien prentenboeken samen, waarvan er een verkozen wordt tot prentenboek van het jaar.
Sinds 2004 wordt er jaarlijks een Prentenboek van het jaar verkozen.
Onder aanvoering van Prinses Laurentien lezen BN-ers voor tijdens het landelijke voorleesontbijt om aandacht te vragen voor het belang van voorlezen. Daarnaast zijn er veel lokale initiatieven van basisscholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven.
Een kind dat elke dag 15 minuten wordt voorgelezen leert 1000 nieuwe woorden per jaar. Voorlezen is de ultieme voorbereiding voor groep 3. Kleuters die vaak worden voorgelezen leren makkelijker lezen.
Nationale Voorleesdagen 2025
Ingrid en Dieter Schubert, Nationale voorleesdagen 2025

Prentenboeken top 10 2025

Tijdens de Nationale Voorleesdagen 2025 is er ook aandacht voor de overige boeken van de prentenboeken top 10.

  • Ga je mij kietelen? – geschreven en geïllustreerd door Mies van Hout (Gottmer) 
  • Vos en Vis – geschreven en geïllustreerd door Daan Remmerts de Vries (Gottmer) 
  • Leeuwenlessen – geschreven en geïllustreerd door Jon Agee (Boycott) 
  • Maak plaats! – geschreven door Karen Yin en geïllustreerd door Nelleke Verhoeff (De Vier Windstreken) 
  • De bril van Beer – geschreven en geïllustreerd door Leo Timmers (Querido) 
  • We bakken een dierentuin – geschreven en geïllustreerd door Marit Törnqvist (Querido) 
  • De Boebalas – geschreven door Nancy Bosmans en geïllustreerd door Lisa van Winsen (Condor) 
  • Het huisje zonder heks – geschreven en geïllustreerd door Sophie Pluim (Ploegsma) 
  • Een toren van tijgers – geschreven door Lizette de Koning en geïllustreerd door Gareth Lucas (Ploegsma) 

Elke dag voorlezen

Elke dag voorlezen is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van kleuters. En dat hoeft helemaal niet veel tijd te kosten. Een kind dat dagelijks een kwartier wordt voorgelezen, leert in één jaar duizend nieuwe woorden. Ook blijkt dat het in groep 3 makkelijker leert lezen en schrijven.

Onderzoek laat zien dat bijna 70 procent van de voorgelezen peuters en kleuters een voldoende grote woordenschat bezitten. Van de kinderen die nooit worden voorgelezen beschikt maar 30 procent een voldoende woordenschat.

De mooiste prentenboeken ooit

Wil je meer voorleesinspiratie voor de voorleesdagen 2025? Hier vind je mijn eigen kinderboeken top 10.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (6)