© Mark Kohn
Jozua Douglas

Kinderboeken top 10

De kinderboeken top 10: Een persoonlijk overzicht van de beste kinderboeken in verschillende leeftijdscategorieën. Een overzicht van de boeken die ik als kind graag las vind je in mijn blog over leesplezier.

Kinderen vragen me altijd: Wat is het leukste kinderboek dat je zelf hebt geschreven? Ik vind dat een moeilijke vraag. Mijn boeken zijn een soort kinderen voor me en daar kan ik niet tussen kiezen.

Daarom zul je mijn eigen boeken niet in deze kinderboeken top 10 vinden (en omdat ik natuurlijk superbescheiden ben). Wel de boeken van collega’s die ik bewonder.

Fan van Roald Dahl

Voor we beginnen, nog een opmerking: Ik ben een groot fan van Roald Dahl en als ik heel eerlijk moest zijn zou, ik zomaar tien boeken van deze schrijver in mijn top 10 zetten.

Maar daar heb jij als lezer natuurlijk niet zoveel aan. Daarom heb ik besloten om van iedere schrijver slechts een boek op te nemen in elke top 10.

Hieronder zie je 3x een kinderboeken top 10 in drie verschillende leeftijdscategorieën. Wat zijn jouw favorieten? Laat het me weten via de comments.


De populaire kinderboeken van dit moment vind je in de kinderboeken top 10 van de Bestseller 60. Een lijst op basis van de bestverkochte boeken per week.
De beste kinderboekenschrijver aller tijden, Roald Dahl, zei: ‘Een goed kinderboek is opwindend, het heeft veel vaart en het moet absoluut grappig zijn.’
Dat zijn ongetwijfeld de boeken over Harry Potter. Er werden van deze serie maar liefst 400 miljoen exemplaren verkocht.
Luister goed naar je kind. Het moet op school al genoeg verplichte teksten lezen. Door je kind zelf te laten kiezen ontwikkel je een positief gevoel rond boeken. En dat is iets waar het zijn hele leven plezier van zal hebben.

Kinderboeken top 10 voor kinderen van 3 tot 6 jaar

Als schrijver heb ik een voorkeur voor talige prentenboeken: een goed verhaal met een sterk plot, geschreven in klinkende zinnen. Ik hou van rijm en ritme. Ik geniet van fantasie en humor.

Dat is de reden waarom je de prachtige tekstloze boeken van Charlotte Dematons niet in deze kinderboeken top 10 vindt. Ook Richard ScarryMax Veldhuis en Eric Carle vielen om die reden af. Prachtige boeken, maar vooral vanwege de illustraties.

Kinderboeken top 10 De gruffalo web

1. De Gruffalo

De gruffalo gaat over een kleine listige muis die iedereen in het bos slim af is en zichzelf zo in veiligheid weet te brengen. Een origineel verhaal met een sterke plot in mooie rijmende zinnen. Het metrum is perfect. Als je dit verhaal voorleest klinkt het altijd goed. De prentenboeken van Julia Donaldson zijn een feest om voor te lezen en daarom had van haar nog wel meer boeken in mijn kinderboeken top 10 willen zetten.

Tekst: Julia Donaldson
Illustraties: Alex Scheffler

2. Aadje Piraatje

Ook de verhalen over Aadje Piraatje zijn in een ijzersterk rijm geschreven. Het is bovendien erg grappig en soms zelfs ontroerend. Alles klopt aan deze prentenboeken. Een vat vol verhalen is een verzamelbundel. En dat is mooi, want Aadje Piraatje, daar kunnen ik en mijn kinderen geen genoeg van krijgen.

Tekst: Marjet Huiberts
Illustraties: Sieb Posthuma

3. Boer Boris gaat naar zee

Boer Boris gaat naar zee is een eenvoudig en humoristisch verhaal over een boer die al zijn dieren meeneemt naar zee. De tekst op rijm sluit goed aan bij de belevingswereld van kleuters. Ik heb de boeken van Boer Boris al heel vaak aan mijn kinderen voorgelezen. Eerst aan mijn zoon en nu aan mijn dochter van drie. Ik vond het leuk om te zien hoe mijn zoon de tekst overal met zich meedroeg. Als hij zijn jas aantrok, zei hij: ‘… dan komt een jas van pas.’

Tekst: Ted van Lieshout
Illustraties: Philip Hopman

4. Agent en Boef

De prentenboeken van Tjibbe Veldkamp zijn altijd met veel zorg geschreven. De verhalen zijn perfect uitgebalanceerd en hebben altijd een bijzonder en verrassend slot. Ik had van Tjibbe Veldkamp nog wel meer prentenboeken op deze lijst willen zetten, want ze zijn allemaal erg goed. Maar deze komische slapstick-achtige serie over een agent die voortdurend achter de stoute boef aan zit, springt er voor mij echt uit.

Tekst: Tjibbe Veldkamp
Illustraties: Kees de Boer

5. Gigantosaurus

Weer een prentenboek op rijm. In de Gigantosaurus laat een van de dinokinderen zijn vrienden telkens schrikken door te doen of er gevaar dreigt. Maar als er dan echt gevaar is gelooft niemand hem. Ook dit boek klinkt als een klok en dat is natuurlijk mede te danken aan de knappe vertaling van Bette Westera.

Tekst en illustraties: Jonny Duddle

6. Over de kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft

Als een kleine bijziende mol een drol op zijn kop krijgt, gaat hij alle dieren bij langs om de dader te vinden. Een hilarisch verhaal over een onderwerp waar alle kleuters van houden: poep.

Tekst: Werner Holzwarth
Illustraties: Wolf Erlbruch

7. Wij gaan op berenjacht

In Wij gaan op berenjacht gaan een vader en zijn drie kinderen op berenjacht, maar als ze een beer zien, slaan ze op de vlucht. Een spannend verhaal met veel herhaling waar geen woord te veel in staat.

Tekst: Michael Rosen
Illustraties: Helen Oxenbury

8. Max en de Maximonsters

De avond dat Max zonder eten naar bed wordt gestuurd, groeit er een bos in zijn kamer. Max gaat op reis en wordt koning van een stel monsters. Max en de Maximonsters is een prachtig sprookjesachtig verhaal dat al vele generaties kinderen weet te boeien.

Tekst en illustraties: Maurice Sendak

9. Slaapkamernachtdieren

Een encyclopedie van bijzondere nachtdieren waar je nog nooit van gehoord had, maar die je na het lezen van dit boek niet meer kunt vergeten. Een boek vol fantastische fantasie en scherpe humor. Slaapkamernachtdieren is helaas niet meer nieuw verkrijgbaar.

Tekst en illustraties: Loes Riphagen

Kinderboeken top 10 Dino's bestaan niet

10. Dino’s bestaan niet

In Dino’s bestaan niet gaan twee jongens op Dinojacht. Natuurlijk bestaan ze niet echt, alhoewel… Een prentenboek waarbij tekst en illustraties elkaar op een briljante wijze aanvullen.

Tekst en illustraties: Mark Janssen

Kinderboeken top 10 voor kinderen van 6 tot 9 jaar

Kinderboeken top 10 De griezels

1. De griezels

In De griezels doen meneer en mevrouw Griezel er alles aan om elkaar het leven zuur te maken. Zo stoppen ze Reuzenkribbebijters in elkaars bed en serveren ze levende Kronkelspaghetti als avondeten. In dit boek is Roald Dahl weer heerlijk op dreef. Fantasie en humor op het allerhoogste niveau. De absolute nummer 1 in de kinderboeken top 10 van deze categorie.

Tekst: Roald Dahl
Illustraties: Quentin Blake

2. Pluk van de Petteflet

Wie is er niet opgegroeid met de dappere Pluk en zijn rode kraanwagentje. Pluk van de Petteflet is een boek vol onvergetelijke figuren, zoals de Stampertjes, Zaza, mevrouw Helderder, Langhorst het lange paard, Karel met de houten poot en de heen-en-weerwolf. Hoewel sommige boeken van Annie M.G. Schmidt hier en daar wat gedateerd aandoen, is dit boek in alle opzichten nog steeds fris. Pluk van de Petteflet is een feest van fantasie.

Tekst: Annie M.G. Schmidt
Illustraties: Fiep Westendorp

3. Dolfje Weerwolfje

Als Dolfje zeven wordt verandert hij plotseling in een weerwolf. Dat is soms leuk, maar vaker ook heel lastig. Hoe gaat hij hiermee om? En kan hij uit handen van zijn vijanden blijven? Dolfje Weerwolfje sluit heel goed aan op de belevingswereld van deze leeftijdsgoep. De spanning en timing in de boeken is perfect en er valt vaak ook nog wat te lachen.

Tekst: Paul van Loon
Illustraties: Hugo van Look

4. Winnie de Poeh

De boeken over Winnie de Poeh zijn op een heleboel niveaus te lezen. Er bestaan complete filosofische bespiegelingen over dit boek. En tegelijkertijd is het een eenvoudig kinderverhaal vol alledaagse wijsheid en komische dialogen die een glimlach op je gezicht toveren. Als kind was ik gek op deze verhalen en ik kan er ook nu als volwassene nog van genieten.

Tekst: A.A. Milne
Illustraties: E.H. Shepard

Kinderboeken top 10 O wat mooi is panama

5. O wat mooi is Panama

Het gras is altijd groener aan de andere kant van de heuvel. In O wat mooi is Panama gaan kleine Tijger en kleine Beer op zoek naar Panama waar het leven mooier is, omdat alles van onder tot boven naar bananen ruikt. Maar na een grote reis blijkt dat het paradijs dichterbij ligt dan verwacht – het mooiste plekje is toch thuis. Een grappig boek vol wijsheden dat ook nog eens prachtig geillustreerd is.

Tekst en illustraties: Janosh

6. Pudding Tarzan

Iedereen noemt Iwan Olsen Pudding Tarzan. Maar… op een dag spuugt hij verder, leest hij beter, fietst hij harder en voetbalt hij slimmer dan alle andere jongens. Die dag lijkt hij de échte Tarzan wel. Dit ontzettend komische verhaal is ook nog eens heel makkelijk leesbaar. Mijn zoon van zes leest het met veel plezier in groep 3. Vandaag verteld hij me hoe het voelt om geduwd te worden. ‘Dan voel je je dus net als Puding Tarzan die water in zijn broek krijgt.’

Tekst en illustraties: Ole Lund Kirkegaard

7. De kat met de hoed

De kat met de hoed bevat geniale teksten vol humor, absurdisme en onverwachte wendingen. Geheel op rijm en vol fantasie. Deze boeken zijn uitstekend voor beginnende lezers in groep 3 en 4. Met Dr. Seuss is leren lezen een feest.

Tekst en illustraties: Dr. Seuss

8. Alle verhalen van Kikker en Pad

De boeken over Kikker en Pad waren de eerste boeken die ik zelf begon te lezen en die mij de geweldige ervaring van leesplezier hebben gegeven. Ik las als zesjarige jongen alles van Arnold Lobel en nu nog steeds word ik gelukkig als ik dit boek opensla.

Tekst en illustraties: Arnold Lobel

9. Mees Kees

Meester Kees heeft nog nooit voor de klas gestaan. De kinderen moeten hem nog een beetje leren hoe dat moet, meester zijn. En dat doen ze graag! De boeken over Mees Kees zijn licht van toon, vrolijk en staan vol met slimme humor. Een heerlijk boek voor kinderen die graag lezen over het dagelijks leven in de klas.

Tekst: Mirjam Oldenhave
Illustraties: Rick de Haas

10. Alles wat je moet weten over scheten

Als je dit boek uit hebt ben je een ware schetenprofessor en dat is niet alleen leuk als je zeven bent, ook voor mij als 43-jarige is het nuttige informatie die ongetwijfeld nog eens van pas kan komen. Een humoristisch weetjesboek met geweldige illustraties en grappige cartoons van Kees de Boer.

Tekst: Sanne de Bakker
Illustraties: Kees de Boer

Kinderboeken top 10 voor kinderen van 9 tot 12 jaar

Kinderboeken top 10 De heksen

1. De heksen

Échte heksen hebben geen puntmutsen en bezemstelen. Ze hebben gewone kleren aan en zien eruit als gewone vrouwen. Onder leiding van de gruwelijke Opperheks willen ze alle kinderen laten verdwijnen! Dit boek heeft alles wat een kinderboek moet hebben: spanning, fantasie en humor en dat in een ideale verhouding. De humor van Dahl zit het verhaal nergens in de weg. Het is altijd functioneel en superscherp. De heksen is wat mij betreft het beste kinderboek allertijden.

Tekst: Roald Dahl
Illustraties: Quinten Blake

2. Superdetective Blomkwist

Een rustige zomervakantie? Niet met superdetective Blomkwist in de buurt! Hij ontdekt een Verdacht Persoon, en die laat hij natuurlijk niet ongestoord z’n gang gaan. Net als Roald Dahl heeft ook Lindgren veel invloed gehad op mij als schrijver. Ik weet nog dat ik het als kind heel leuk vond dat je in dit boek echte detective-trucs leert (bijvoorbeeld hoe je kunt ontsnappen uit een afgesloten kamer).

Tekst: Astrid Lindgren
Illustraties: Harmen van Straaten

3. Minoes

Minoes is vroeger kat geweest en kan nog steeds met poezen praten. Van hen hoort ze dat er iets niet in de haak is bij een grote chemische fabriek. Minoes vertelt het door aan de verlegen journalist Tibbe, die nu eindelijk een belangrijke scoop heeft. Ik hou van de humor van Annie M.G. Schmidt. Dit kinderboek heeft ook nog eens een steengoede plot en is qua spanning perfect opgebouwd.

Tekst: Annie M.G. Schmidt
Illustraties: Carl Hollander

4. Harry Potter en de steen der wijzen

Met een speciale trein die vertrekt van perron 9¾ belandt Harry Potter op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters. En uiteindelijk moet hij het opnemen tegen zijn aartsvijand Voldemort, een levensgevaarlijke tovenaar. Zelf heb ik de kinderboeken over Harry Potter niet als kind kunnen lezen. Ik was 20 toen deel 1 verscheen, maar ik weet zeker dat ik fan geweest zou zijn. Een wonderlijke wereld en een hoofdpersoon die met je meegroeit. Ik vind het razend knap hoe J.K. Rowling erin is geslaagd zoveel kinderen aan het lezen te krijgen. Ieder deel heeft een sterke plot en de serie als totaal is ook heel goed opgebouwd.

Tekst: J.K. Rowling

5. Narnia, het betoverde land achter de kleerkast

Peter, Susan, Edmund en Lucy gaan uit logeren in het geheimzinnige, grote huis van een oude professor. Op een dag komen ze via een oude kleerkast in een andere wereld. Daar strijden ze samen met de leeuw Aslan tegen de Witte Tovenares en haar dienaren. Mijn ouders lazen mij vroeger voor uit de kinderboeken over Narnia en ik droomde er vaak van om zelf ook naar zo’n magisch land te reizen. Een wonderlijk boek vol magie, fantasie, spanning en avontuur.

Tekst: C.S. Lewis

De griezelbus web

6. De griezelbus

Elke nacht staat meester Jacques op en gaat als een zombie achter zijn computer zitten. Hij schrijft verhalen en leest ze overdag voor in zijn klas. Maar het zijn niet zomaar verhalen! Schrijft meester Jacques ze wel echt zelf? De korte verhalen in deze serie zijn pakkend en ontzettend griezelig.

Tekst: Paul van Loon
Illustraties: Caren Limpens

7. De brief voor de Koning

Tiuri is bijna ridder. Maar dan krijgt hij een belangrijke, maar ook gevaarlijke opdracht en moet hij alles achterlaten: zijn thuis en zijn dromen. Dit beroemde meesterwerk van Tonke Dragt zit razend knap in elkaar. Het is spannend van begin tot eind en je hebt het gevoel alsof je deze mysterieuze reis zelf ook meemaakt.

Tekst: Tonke Dragt

8. Dr. Proktors Teletijd-Tobbe

Dokter Proktor zit in het verleden – diep in de problemen! Geholpen door Proktors vroegere geliefde Juliette, reizen Bulle en Lise de doktor achterna. Het is het begin van een groot avontuur. De volwassen boeken van Jo Nesbø, zijn spannend en griezelig, zijn kinderboeken zijn echt ongelooflijk grappig. Ik hou heel erg van deze humor.

Tekst: Jo Nesbø
Illustraties: Georgien Overwater

9. Het waanzinnige boek over je lichaam

Een waanzinnig boek over je lichaam. En dan nog wel het meest onverantwoorde boek ooit. Met 99% nonsens en 100% humor. Dat moet leuk zijn toch? Dit boek begint zo: ‘Je hoofd staat op je nek. Er zitten zeven gaten in: twee ooggaten, twee oorgaten, twee neusgaten en één taartgat. In je ooggaten stop je plaatjes, in je oorgaten geluid en in je neusgaten lucht en in je taartgat taart. (Je kunt natuurlijk ook allerlei gezonde groenten en vers fruit in je taartgat stoppen, maar ikzelf gebruik het voornamelijk voor taart.) Ik hou wel van dit soort absurdistische humor.

Tekst: Andy Griffiths
Illustraties: Terry Denton

10. Het raadsel van alles wat leeft

Dit boek geeft een zeer geestig antwoord op grote vragen als: Wat is ‘leven’ precies? Hoe zijn de planten, dieren en mensen op aarde ontstaan? Een humoristisch en helder kinderboek over evolutie. Ik heb dit boek niet alleen op mijn lijst gezet omdat Jan Paul Schutten zo geweldig kan schrijven, maar ook omdat ik het belangrijk vind dat kinderen kritische, wetenschappelijke houding ontwikkelen en niet zomaar alle praatjes geloven die tegenwoordig overal maar worden rondgestrooid.

Tekst: Jan Paul Schutten
Illustraties: Floor Rieder


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (5)