© Mark Kohn
Jozua Douglas

De Nationale Voorleeswedstrijd 5 tips

Doe je mee met de Nationale Voorleeswedstrijd? Dan kun je vast wel wat voorleestips gebruiken.  5 tips om je skills te verbeteren.

 

Leuk nieuws! Dit jaar zit ik in de jury van de finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Het lijkt me heel leuk om te doen, maar ook wel moeilijk, want in de finale zitten natuurlijk allemaal goede voorlezers. Wil je vast wat tips? Lees hieronder hoe je goed voorleest!

Tip 1: Lees rustig

Tijdens de Nationale Voorleeswedstrijd sta je voor een grote zaal met mensen. Dat is best spannend. De kans bestaat dat je zomaar ineens een stuk sneller gaat voorlezen. Je bent zenuwachtig en wilt graag snel klaar zijn.

De belangrijkste tip die ik je kan geven is: blijf kalm. Lees rustig voor. Doe het langzamer dan je eigenlijk zou willen, want als je de tijd neemt komt je verhaal een stuk beter over.

Oefen voor de Nationale Voorleeswedstrijd
Als je het spannend vindt om vreemden voor te lezen, oefen dan eens van te voren. Vraag niet alleen je ouders, maar ook mensen bij wie je je wat minder op je gemak voelt. Die norse oom die altijd boos kijkt. De strenge tante die zo ongeduldig is. Of de inbreker die ’s nachts naast je bed staat.

Tip 2: Gebruik je eigen stem

Je mag stemmetjes gebruiken bij de Nationale Voorleeswedstrijd, maar wees voorzichtig. Niet alle juryleden houden van stemmetjes. En er is een kans dat je doordraaft en dat het net te veel wordt.

Gebruik liever je eigen stem. Je kunt daar veel mee doen.

  1. Je kunt de leessnelheid afwisselen. Versnel tijdens de actie, vertraag als het spannend wordt.
  2. Je kunt harder en zachter praten. Harder als de personages harder praten, zachter als ze fluisteren.
  3. En je kunt ook bepaalde woorden eruit laten springen door er wat meer nadruk op te leggen.

Stel je voor dat de tekst een muziekstuk is met een eigen ritme en melodie. Probeer de woorden te laten zingen.

Tip 3: Breng de emotie over

Leef je in in de emoties van de karakters. Probeer je voor te stellen hoe het zou zijn als je er echt bij was. Als jij de hoofdrolspeler van het verhaal was. Hoe zou je je voelen? Probeer die emoties over te brengen met je stem.

Tip 4: Kijk je publiek af en toe aan

Het is belangrijk om af en toe op te kijken uit je boek. Zo houd je de luisteraar betrokken. Maar overdrijf niet.

Ik was een keer jurylid bij een van de voorrondes van de Nationale Voorleeswedstrijd en toen was er een meisje dat het hele verhaal uit haar hoofd had geleerd. Ze keek haar publiek de hele tijd aan. Ze las het prachtig voor en het klonk echt geweldig, maar toch waren er juryleden die zeiden: ‘Heel leuk en aardig, maar ze leest niet voor en dit is een voorleeswedstrijd.’

Ik ben het daar niet mee eens, want je kunt ook voorlezen uit je geheugen. Toch is het slim om niet te veel uit je hoofd te leren. In de hogere rondes krijg je soms een tekst die je niet van te voren kunt voorbereiden en dan moet je het ook in een keer kunnen.

Heb je het stuk per ongeluk toch uit je hoofd geleerd? Kijk dan voor de vorm af en toe even in je boek. Dan denkt iedereen dat je keurig aan het lezen bent.

Tip 5: Kies een goed fragment

Je fragment is heel belangrijk. Als je een saai stuk kiest uit een saai boek, wordt het voorlezen vanzelf ook saai. Tip: Kies iets wat je zelf heel erg leuk vindt.

Wist je dat de jury van de Nationale Voorleeswedstrijd ook let op fragmentkeuze? Kies daarom een origineel stuk. Zorg dat het een mooi afgerond fragment is. Het mooist is het als je als luisteraar denkt: Dat boek wil ik lezen!

Wil je voorlezen uit een boek van mij? Bekijk hier mijn boeken.

Meer weten over de Nationale Voorleeswedstrijd?

Wil je meer weten? Neem eens een kijkje op de officiële website van de Nationale Voorleeswedstrijd.

Heb je zelf wel eens meegedaan en wil je er iets over vertellen? Laat je reactie onder bij de comments.


Nationale Voorleeswedstrijd

Kampioen Nationale Voorleeswedstrijd 2018


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (39)