Zes lessen bij De verschrikkelijke badmeester. Schrijven, tekenen, een recordpoging en een kringgesprek.
Lees hoofdstuk 2.
Boris Brulboei heeft een hele lijst met gekke regels in zijn zwembad hangen:
En hij verzint de meest bizarre straffen. Opsluiten in een locker. Met je kop in een emmer tot je de engelen hoort zingen. Of met je viool in het zwembad springen en een liedje van Mozart spelen.
Verzin een trainer die net zo gek is als Brulboei en schrijf er een grappig verhaal over. Je mag alle sporten gebruiken behalve zwemmen.
Lees de laatste alinea van bladzijde 21 en hoofdstuk 5.
Alfonso Prettini heeft een geweldig zwemparadijs gebouwd. Het heeft een glazen glijbaan die zo hoog is als de Eifeltoren. Ga je er op je buik vanaf, dan is het net of je vliegt. Hij is ook de uitvinder van de Dolle Dromedaris, de Suizelcapsule en Klein Duimpje, een megagave achtbaan die dwars door een kasteel vol reuzen raast.
Bedenk en teken je eigen zwemparadijs. Wat voor gave attracties zet je erin? Je deze opdracht ook met de hele klas doen. Ieder kind bedenkt een attractie en tekent deze op een vel papier. De vellen worden later aan elkaar geplakt tot een reusachtig zwemparadijs.
Lees het hele boek.
Stel dat je dit boek zou moeten verkopen. Wat zou je vertellen over het verhaal? En welk hoofdstuk zou je voorlezen om dat te laten zien? Maar let op: als je te veel verklapt is het weer niet spannend.
Lees hoofdstuk 4.
‘Het is gelukt,’ riep meneer De Bruin verrukt. ‘Eureka.’ Zijn gezicht straalde. Het was net of hij ieder moment uit elkaar kon ploffen van trots.
‘Ik word beroemd, jongen,’ zuchtte hij. Zijn ogen schitteren van gelukzalige triomf. Ik kom in het Guinness Book of World Records.’
Lev begreep er niets van. Hoezo? Waarmee? Had hij een een of ander idioot record gevestigd?
Kon hij meer dan 22 kilo uien pellen zonder tranen in zijn ogen te krijgen?
Was hij wereldkampioen sokken sorteren?
Of boterhammen smeren?
Of bierflesjes op het hoofd kapotslaan?
Kon hij in 1 minuut meer dan 40 muizenvallen laten dichtklappen op zijn tong?
Had hij ’s werelds grootste aardbei gekweekt?
Kon hij meer dan 24 golfballen vasthouden in een hand?’
In het boek staan een heleboel rare records. Ze zijn allemaal echt. Van de langste oorhaar (18,1 cm) tot het record T-shirts over elkaar heen aantrekken (245) of gamen (4 dagen en 13 uur achter elkaar), ik heb ze allemaal uit het Guinness Book gehaald.
Lees het hele boek.
Naar aanleiding van het klassengesprek kan je een interview doen met een echte sportheld. Laat de kinderen hun vragen stellen. Dit kan schriftelijk via de e-mail, via een Skype-verbinding of tijdens een klassenbezoek. Het is belangrijk dit interview goed voor te bereiden.
Als je besluit een schriftelijk interview te doen, informeer dan wel even bij de desbetreffende sportheld bereid is te antwoorden. Anders zit je straks weken te wachten op een antwoord dat niet komt. Realiseer je dat het veel tijd kost om een wereldster als Wesley Sneijder of Arjan Robben te benaderen. Ze krijgen vast al veel van dit soort aanvragen, waardoor de kans op medewerking gering is.
Laat de kinderen zelf de vragen verzinnen. Eventuele vragen kunnen zijn:
Met dank aan Dorothe Cras van De Utrechtse Kinderboekwinkel.