© Mark Kohn
Jozua Douglas

Informatie over Jozua Douglas

Doe je je boekbespreking over een van mijn boeken? Bestel het gratis spreekbeurtpakket! Je krijgt een poster, een powerpoint template, een woordzoeker, een filmpje en veel tips.

Groningen

Ik ben geboren in Groningen (1977), in het kleine plaatsje Eenrum. Het is er kaal en vlak en het waait er altijd. Ik woonde er met mijn ouders in een piepklein huisje bij de dijk. Dit is de straat waarin we woonden.

Brandnetelsoep

Mijn vader en moeder leefden heel eenvoudig. Ik liep rond in vijfdehandskleding. Mijn vader verzamelde wrakhout bij de dijk, voor in de kachel. Soms slachtte hij een kip, maar meestal aten we brandnetelsoep.

Ridderopa

Het schijnt dat mijn verre Schotse voorvader een ridder was in Schotland. Die met die drie witte sterren, James Douglas, was zijn beroemde broer. Hij vocht met de Schotse koning Robert the Bruce tegen de Engelsen.

Ons kasteel

Mijn ridderopa had een groot kasteel in het zuiden van Schotland. Dat is lang geleden. Meer dan 1000 jaar. Er is helaas niet veel meer van over: een ruïne in een moeras vol muggen. In 1747 kwam mijn over-over-over-over-over-overgrootvader naar Nederland.

Kinderboekenschrijver

Maar goed dat ik geen ridder ben geworden. Ik ben namelijk helemaal niet dapper. Ik beleef liever avonturen achter mijn computer. Daarom werd ik in 2009 kinderboekenschrijver. Hier zie je me met illustrator Hugo van Look.

Schrijven

Schrijven vind ik het leukste wat er is. Als je schrijft verzin je een eigen wereld. Een wereld waarin je helemaal zelf de baas bent. Wie wil dat nou niet? Hier denk ik na over De verschrikkelijke badmeester, geïllustreerd door Elly Hees.

Mijn opa

Ik begon met schrijven toen ik 6 jaar oud was. Ik schreef een brief aan mijn opa. In het boek Gruwelijk Grappige Griezelverhalen staat een griezelig verhaal over hem. Het is echt gebeurd.

Eerste schrijfmachine

Mijn eerste schrijfmachine kreeg ik van mijn opa. Ik schreef er verhalen op. Met mijn broertjes en buurjongen begon ik een eigen krant. We kopieerden hem en brachten hem rond. Bij de kapper lag ook een exemplaar.

Roald Dahl

Ik vind Roald Dahl de beste kinderboekenschrijver ooit. Hij zei: ‘Een goed kinderboek is opwindend, het heeft veel vaart en het moet absoluut grappig zijn.’ Ik ben het daar helemaal mee eens. Roald Dahl’s boek De heksen is mijn favoriete boek.

Mijn boeken

In 2009 verscheen mijn eerste kinderboek: De Kusjeskrokodil. Inmiddels heb ik er 36 geschreven. Er zijn vertalingen in het Deens, Duits, Fins, Portugees, Koreaans, Chinees, Italiaans, Noors, Sloveens, Frans en Engels. Ik hoop dat er ooit een boek verfilmd wordt.

Prijzen

Met De verschrikkelijke badmeester won ik de Hotze de Roosprijs en met De gruwelijke generaal en De ongelooflijke Ravi Ravioli de Pluim van de Nederlandse Kinderjury. Deze boeken werden ook getipt door DWDD.

Chocola

Ik hou van lezen, ik ben gek op chocolade en ik zit graag in bad. Wist je trouwens dat ik de beste ideeën in het water krijg? Als ik even niet weet hoe mijn verhaal verder moet, ga ik in bad zitten — met een reep chocola!

vragen Jozua Douglas

Vragen?

Op deze pagina geef ik antwoord op de meestgestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Stuur me dan een mailtje of een brief.

Mijn schrijfkamer

Ik schrijf meestal thuis in mijn schrijfkamer. Wil je hier eens een kijkje nemen? School Tv heeft een mooie 360 graden foto gemaakt waarop je de hele kamer kunt zien.

Handtekening

Wil je een handtekening in een van mijn boeken? Kom dan langs bij een optreden. Op de pagina Agenda kun je zien waar en wanneer je me kunt ontmoeten. Via De schrijverscentrale kun je me uitnodigen.

Veelgestelde vragen over Jozua douglas

Jozua Douglas schrijft graag boeken met veel humor, spanning en avontuur.
Jozua Douglas wilde als kind iets met dieren worden: dierenarts, dierentuinoppasser, verkoper in een dierenwinkel, boswachter, geitenboer of Eland.
Als kind had Jozua Douglas veel huisdieren. Hij had woestijnratten, schildpadden, cavia’s, katten, kippen en een geit. Op dit moment heeft hij alleen twee kinderen. En dat vindt hij meer dan genoeg.
Jozua Douglas werd geboren in de Nederlandse provincie Groningen. Hij is Nederlands, maar heeft familie in Schotland en Engeland. In 1748 emigreerde zijn voorvader Robert Douglas vanuit Schotland naar Nederland om in het leger van prins Willem IV te vechten. Zijn opa van moeders kant was Engels.
Jozua Douglas werd geboren in het Groningse plaatsje Eenrum. Daarna woonde hij als kind nog in Oisterwijk, Dedemsvaart en Balkbrug. Op dit moment woont hij in Wijk bij Duurstede in de provincie Utrecht.
Jozua Douglas is getrouwd met juf Maike. Met haar schreef hij het boek Willewete, Naar School. Juf Maike heeft een populaire onderwijsblog en werkt als invalleerkracht.
Jozua Douglas wist al vroeg dat hij schrijver wilde worden. Helaas bestaan er geen officiële scholen voor schrijvers en daarom studeerde hij journalistiek en communicatie.
Jozua Douglas werd geboren op 8 juni 1977, dus reken maar uit.
Dat hangt er maar net vanaf aan wie je het vraagt. Jozua Douglas vindt zelf Roald Dahl de beste schrijver.
Jozua Douglas werd geboren in Nederland, maar zijn verre voorouders komen uit Schotland.

Wil je meer weten? Bekijk ook eens de boekensite die Rafael van Asten maakte over mij en mijn boeken.