Complottheorieën en nepnieuws zijn gevaarlijk. In het boek legt Daiza het zo uit:
‘Een complottheorie is niet zomaar een mening. Het is ook een ernstige beschuldiging. En heel vaak is er geen enkel bewijs voor.’
Die complottheorieën maken mensen vaak boos. Ze gaan geloven dat er een groep mensen is die gemene en stiekeme dingen doet.
Ze denken dan bijvoorbeeld dat journalisten leugens in de kranten schrijven. Dat mensen voor de gek gehouden worden. Dat wetenschappers klimaatverandering verzinnen. Dat er nooit mensen naar de maan zijn geweest. En dat er een geheime regering is die stiekem achter de schermen alles bepaalt.
Tijdens corona werd mijn vrouw, Juf Maike, online bedreigd en lastiggevallen door complotdenkers. Ze had een verhaaltje geschreven over een jongen die een coronatest ging doen.
Sommige mensen dachten dat Corona een complot was. Dat de regering het had verzonnen om iets te bereiken. En nu dachten ze dat mijn vrouw ook in dat complot zat. Al gauw ontving ze tientallen nare mailtjes. Het stopte pas toen ze het verhaaltje verwijderde.
Nog steeds worden wetenschappers, journalisten, schrijvers en politici bedreigd. Sommige van hen trekken zich terug, waardoor de complotdenkers hun zin krijgen. Ik vind dat een gevaarlijke ontwikkeling. Het bedreigt onze vrijheid van meningsuiting. Het bedreigt onze democratie.
Daarom schreef ik het boek Bureau SPEURNEUS en het eilandmysterie. Het gaat over complotdenken en nepnieuws. Maar ook over leesplezier. Lezen is namelijk heel belangrijk.
Van lezen word je slim. Van lezen leer je hoe de wereld in elkaar zit. Door veel te lezen kun je nepnieuws makkelijker herkennen. Het eilandmysterie is een grappig en vrolijk boek, zoals je dat van mij gewend bent, maar dit keer wel met een heel belangrijke boodschap.
Het boek en het lesmateriaal helpt je om dit ingewikkelde thema bespreekbaar te maken in de klas.