© Mark Kohn
Jozua Douglas

Wat is de Kinderjury? 7 vragen plus antwoorden

Ik won twee keer De Pluim van De Nederlandse Kinderjury. Maar wat is dit eigenlijk voor prijs? 7 vragen plus antwoorden.

1. Wat doet De Nederlandse Kinderjury?

De Nederlandse Kinderjury kiest elk jaar het beste kinderboek van het jaar. Het is de belangrijkste kinderboekenprijs in Nederland. De prijs is zo belangrijk omdat kinderen de winnaars aanwijzen. En wie kunnen een kinderboek nou beter beoordelen dan de kinderen zelf?

2. Welke boeken doen mee met de Kinderjury?

Alle boeken die in het jaar daarvoor in Nederland zijn verschenen doen mee. Dat kunnen boeken zijn van Nederlandse kinderboekenschrijvers, maar ook vertaalde boeken uit het buitenland.

Er is ieder jaar weer een tiplijst. Deze lijst kan je helpen om te kiezen, maar er doen natuurlijk veel meer boeken mee.  Je herkent ze aan het logo voorin het boek. Daarop staat ‘De Nederlandse Kinderjury’ plus een jaartal.

3. Welke categorieën zijn er?

De Kinderjury reikt elk jaar twee prijzen uit in de categorieën: 6-9 jaar en 10-12 jaar. Er winnen dus elk jaar twee boeken.

4. Wie zit er in de Kinderjury?

Alle kinderen tussen de 6 en 12 jaar mogen meedoen met de Kinderjury. Zij kunnen stemmen op hun favoriete boek. Het boek met de meeste stemmen wint.

Stemmen gaat via de website van de Kinderjury of via de post. Je kunt formulieren downloaden en opsturen. Vaak staan er ook stembussen in bibliotheken en boekhandels en soms zelfs op school.

5. Wat is de pluim van de Kinderjury?

Tussen 2011 en 2018 had de kinderjury een Senaat. Twaalf kinderen (uit alle provincies een) kozen hun eigen winnaar uit de top 5. Deze winnaar kreeg de Pluim van de Kinderjury.

Ik won de Pluim in 2016 en 2017 met De gruwelijke generaal en De ongelooflijke Ravi Ravioli.

6. Wat krijgt de winnaar?

De winnaar krijgt een beeldje en een oorkonde.

7. Welke schrijvers hebben hem gewonnen?

De prijs bestaat sinds 1988. Veel bekende kinderboekenschrijvers hebben hem gewonnen. Denk aan Roald Dahl (Matilda, 1989), Thea Beckman, (Het geheim van Rotterdam 1991), Paul van Loon (Dolfje Weerwolfje, 1998) J.K. Rowling (Harry Potter, 2002) en Jeff Kinney (Het leven van een Loser, 2015).

De hele lijst met alle winnaars vind je op Wikipedia.

Kinderjury

In 2016 en 2017 won ik de Pluim van de Kinderjury


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (4)