© Mark Kohn
Jozua Douglas

Maak zelf vingerafdrukpoeder

In het boek Bureau Speurneus en de boekenmaffia, leert Lev hoe je zelf vingerafdrukpoeder maakt. Wist je dat je dit heel makkelijk is?

In dit bericht staan affiliate-links. Als je iets koopt via deze links, krijg ik commissie.

Vingerafdrukpoeder

Rechercheurs gebruiken verschillende soorten vingerafdrukpoeder voor verschillende soorten oppervlakken. Het is eigenlijk heel simpel: Bij donkere oppervlakken gebruik je een lichte poeder en bij lichte oppervlakken een donkere poeder.

Het poeder moet zeer fijn zijn. Voor lichte ondergronden gebruik je: fijngemalen houtskool (Norit) of cacaopoeder. Norit kun je ook in capsules kopen. Als je die open maakt, komt er fijn zwart poeder uit. Voor donkere ondergronden gebruik je talkpoeder, fijngemalen schoolbordkrijt of Maizena.

 

 

vingerafdrukpoeder maken web 1

Make-up-kwast

Met een make-up-kwast breng je voorzichtig wat poeder aan op de vingerafdruk. Als het goed is zie je hem langzaam tevoorschijn komen.

(Let op! Deze methode werkt vooral op gladde oppervlakken en die kun je na afloop ook weer makkelijk schoonmaken. Vraag altijd eerst aan je vader of moeder of je dit mag doen!)

vingerafdrukken verzamelen

Plakband

Je wilt de vingerafdruk natuurlijk meenemen en bewaren. Hiervoor gebruik je doorzichtig plakband. Let wel op: plakband plakt vaak erg sterk, waardoor je de vingerafdruk kunt beschadigen wanneer je het lostrekt.

Maak het plakband daarom eerst wat minder kleverig, door het een paar keer tegen een schoon oppervlak te plakken en los te trekken. Zorg wel dat er geen andere vingerafdrukken op het plakband komen!

Vingerafdrukken vinden

Bewaar de vingerafdruk op papier

Heb je de vingerafdruk op het plakband, plak het dan op een licht of donker vel papier. Vingerafdrukken afkomstig van een donkere ondergrond plak je op een donker papier. Heb je ze van een lichte ondergrond, dan gebruik je wit papier.

vingerafdrukpoeder maken web 3

Verdachte

Is er een verdachte? Gebruik een stempelkussen om zijn of haar vingerafdrukken op een wit vel papier te zetten. Met een vergrootglas vergelijk je vervolgens de vingerafdruk van de verdachte met de vingerafdrukken die je zojuist hebt gevonden.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *