© Mark Kohn
Jozua Douglas

Ontcijfer de geheime codes uit Operatie Pisang

De spionnen in het boek Operatie Pisang gebruiken geheime codes. Op deze pagina leg ik je uit hoe je ze kunt ontcijferen. Een goed idee voor je boekbespreking. De meester of juf zal vast onder de indruk zijn als je de klas weet te vertellen wat die vreemde woorden betekenen.

In het boek gebruiken de spionnen een tabel en een geheim sleutelwoord. De tabel zie je hieronder. Het sleutelwoord kan ieder woord zijn. Het slimst is het om een woord te kiezen dat niemand zomaar kan raden. De spionnen uit Operatie Pisang gebruikten het sleutelwoord Fernando.

 

Op bladzijde 95 vind je een geheim bericht. In het boek staat niet wat het betekent, maar met de tabel kan je het ontcijferen.

Dat gaat zo:

Zet het sleutelwoord Fernando boven het bericht en herhaal het net zo lang als nodig is. Je krijgt dan dit:

 

Je eerste lettercombinatie is FI. Zoek in het voorste verticale rijtje de F en volg de rij tot je bij de I komt. Daar ga je omhoog en helemaal in het bovenste rijtje vind je dan de D. Deze letter schrijf je op.

 

Je tweede lettercombinatie is ES. Zoek in het voorste verticale rijtje de E en volg de rij tot je bij de S komt. Je komt nu uit bij de letter O. Ook deze schrijf je op.

 

Daarna neem je de derde lettercombinatie: RV. Als je in het rijtje van de R kijkt en je volgt de rij tot de V, dan krijg je de E. Ook die schrijf je op. Je hebt nu DOE. Het eerste woord van de boodschap. Op deze manier ga je alle lettercombinaties af net zolang tot je de boodschap hebt ontcijferd.

Maak je eigen geheime boodschap

Nu ben je vast nieuwsgierig hoe je zelf een geheime boodschap maakt. Het werkt bijna hetzelfde, alleen dan andersom. Als eerste schrijf je een boodschap op een papiertje. Bijvoorbeeld dit:

 

Je verzint een sleutelwoord, bijvoorbeeld Rosa. Dit sleutelwoord zet je nu onder in plaats van boven het bericht.

Nu pak je de tabel er weer bij. Je eerste lettercombinatie is DR. Je zoekt nu de D in de bovenste horizontale rij en de R in de voorste verticale rij. De rijen komen samen bij de letter U. Deze schrijf je op.

 

De tweede combinatie is IO. Als je de rijen van deze letters volgt vind je de W.

 

Als je het hele bericht hebt gehad krijg je dit:

 

De onderste regel is je geheime bericht. Alleen met het geheime sleutelwoord kan iemand het ontcijferen. Veel succes!

Boekbespreking? Hier vind je tips.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (12)

 • Ravin schreef:

  Hoi Jozua, wil je misschien een nieuw boek in de serie Costa Banana maken

  • Jozua Douglas schreef:

   He Ravin,
   Wie weet, als ik een idee krijg. Ik ben nu even heel druk met bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en dat vind ik ook heel leuk om te doen. Deel 1 is het vervolg op De verschrikkelijke badmeester en met deel 2 ben ik nu bezig. 🙂 Groet, Jozua

 • Bruce Buijsman schreef:

  Hoi Jozua!
  Zou Je Je Boek Willen Verfilmen, Klinkt Een Beetje Raar, Maar Ik Hoop Dat Het Ooit Zal Gebeuren! Ik Doe Ook Mijn Boekbespreking Over Uw Boek! 😀

  • Jozua Douglas schreef:

   Hoi Bruce, Geen rare vraag, hoor! Ik zou dat graag willen. Er zijn mensen geïnteresseerd. Het is afwachten of alles rond komt. Groet, Jozua

 • Pax Korevaar schreef:

  hoi jozua,
  ik heb geen boekbespreking, maar een boekenkring die ik over jou. mijn vraag aan jou is:
  hoe ben je coronatijd door gekomen en heb je meer of minder gewerkt?

  • Jozua Douglas schreef:

   De coronatijd was een lastige tijd omdat mijn twee kinderen toen elke dag thuis waren. Ik heb een zoon van 6 en een dochter van 2 en daar moest ik nu meer voor zorgen. Luka moest ik ook lesgeven en dat ging ten koste van mijn werktijd. Ik heb dus minder kunnen werken. Voor de rest veranderde er voor mij niet zoveel omdat ik sowieso altijd al thuis werk. 

 • julius schreef:

  hoi jozua jouw boeken zijn spannend omdat er veel gebeurt in het paleis. Deel een en twee heb ik ook al gelezen. Ik hoop dat deel vier snel komt. Ik ga op 1 april mijn boekbespreking houden over operatie pisang.

 • djustin schreef:

  hoi jozua
  jouw costa banana boeken zijn grappig.
  alleen jammer dat het vierde deel is gestolen.
  ik hoop dat er een film van costa banana komt

  • Jozua Douglas schreef:

   Leuk om te horen! Costa Banana 4 ben ik opnieuw aan het schrijven. Dat boek komt uit in september! Een film zou heel leuk zijn. Laten we hopen dat dat gaat lukken! 🙂

 • Eva schreef:

  Hallo, er zit een foutje in de ontcijfering van de code op pagina 95.
  De V van verliefd; in de tabel kom je bij de U ipv de V.
  Groetjes, Eva