In dit blog laat ik zien hoe je op eenvoudige wijze de verhalen van je kinderen kunt bundelen tot een boek met een echte kaft.
Zodra ik enkele woordjes kon schrijven, wilde ik meteen een boek maken. Gelukkig had ik een opa die van boekbinden wist. Hij verzamelde mijn tekeningen en verhalen en maakte er een echte kaft omheen.
Helaas zijn boekbindende opa’s op het moment bijna uitgestorven. Maar gelukkig zijn daar ook alternatieven voor in de plaats gekomen.
Je kent vast Albelli wel. Niet alleen leuk voor fotoboeken, maar ook voor je eigen encyclopedie, prentenboek, jaarboek, stripboek of klassenboek. Natuurlijk kun je ook bij de Hema terecht voor een mooi boek.
Is je kind gek op auto’s, dieren of kastelen? Laat hem of haar er een encyclopedie over maken, een bloemlezing van foto’s of tekeningen. Mijn eerste boek was een dierenencyclopedie. Ik tekende alle dieren die ik kende en schreef erbij wat ik erover wist, zeg maar een vroege versie van De grootste, de gevaarlijkste.
Een paar tips:
Verzinnen jullie wel eens samen een verhaaltje? Dan is het misschien leuk van dit verhaal een prentenboek te maken. Je kunt dit ook prima doen met kleuters die zelf nog niet kunnen schrijven. Jij schrijft het verhaal en zij maken de illustraties. Hoe je een verhaal voor een prentenboek schrijft, lees je in dit blog. En in dit blog lees je snel op leuke verhaalideeën komt.
Bundel de hoogtepunten van een jaar in een uniek boek. Laat je kind over de bijzondere dagen van het jaar (Kerst, Sinterklaas, Pasen, vader- en moederdag, verjaardagen, vakanties en logeerpartijen) een stukje schrijven. Maak foto’s en verzamel bewijsmateriaal, zoals toegangskaartjes, ansichtkaarten, landkaarten en snoeppapiertjes. Laat je kind tekeningen maken of misschien een gedichtje.
Scan alles in en maak hiervan een compleet jaarboek. Je kunt de verjaardag als start- en einddatum nemen, of oud & nieuw. Een leuke manier om het jaar met je kinderen af te sluiten.
Op dezelfde manier kan je natuurlijk ook een vakantieboek maken — zeg maar de moderne variant van het plakboek. In plaats van de suikerzakjes, snoeppapiertjes, folders en landkaartjes in te plakken, scan je ze nu gewoon in. Vul ze aan met dagboekfragmenten, weerkaarten, foto’s, zelfgemaakte puzzels, rebussen en cartoons.
Voor kinderen vanaf een jaar of 7 is het leuk om een stripboek te maken. Dit kan een lang verhaal zijn, van 20 pagina’s. Maar het kunnen ook allemaal korte verhaaltjes zijn. Het kan een fantasieverhaal zijn, maar ook een dagboek in stripvorm. Stripboeken hebben meestal vier rijen. De breedte van de vakjes varieert. Natuurlijk kan je vakjes ook samenvoegen om grotere scènes weer te geven.
Juffen en meesters kunnen een schrijfopdracht nog leuker maken door de verhalen te bundelen in een gezamenlijk boek. Zomaar een paar ideeën:
Er zijn ongetwijfeld nog veel andere ideeën voor zelfmaakboeken te bedenken. Voor boeken in de klas kan je eventueel ook bij een Print On Demand uitgever aankloppen. Ouders kunnen dan vrij eenvoudig een exemplaar nabestellen. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen. En eventuele aanvullingen hoor ik graag. Veel succes!
Reacties (6)
Hai ik ga meteen aan de slag met mijn eigen boek en ik ben een hele grote fan van u van Mette
Leuk, Mette! Veel succes!
hoi hoi
ik ben op een leuk idee gekomen voor een encyclopedie een over dans of over dieren ik doe zelf klassiek ballet als 12 jarig kind dus ik vind de dans optie erg leuk. ik schrijf zelf ook verhalen over fantasie of in een dagboek heb daarom ook een kamer wol schriften maar ja ik heb er nooit genoeg hahaha.
ben super blij met uw tips ga nog meet verhalen schrijven en ze worden beter door deze tips dankuwel
Groetjes Mirthe
Hoi Mirthe,
Dank voor je reactie. Wat leuk om te horen dat je een mooie encyclopedie gaat maken. Veel succes!
Groet,
Jozua Douglas
Wat een leuke ideeën toch weer. Ik heb een tijdje geleden alweer met groot succes de verhalenhoed-les gedaan bij een groep kinderen van ongeveer 11 jaar. Het sloeg enorm aan, zelfs toen de les afgelopen was bleven ze bezig met het verzinnen van verhalen.
Hoi Iris,
Ja het is echt zo leuk, he? Ik ben het principe nog aan het verfijnen ook aan de hand van de verhalenmachine van Corien. Zit er nog over te denken om er meer mee te doen.
Groetjes,
Jozua