© Mark Kohn
Jozua Douglas

Het interview van Merijn

Merijn interviewde mij voor zijn werkstuk over het beroep kinderboekenschrijver. Omdat het zulke goede vragen zijn, vroeg ik hem of ik het interview op mijn website mocht zetten. Dan hebben de andere kinderen er ook nog wat aan.

 

Toen ik ging bedenken welke vragen ik zou gaan stellen, ging ik op internet en YouTube kijken. U heeft heel veel video’s op uw kanaal en een eigen site. Veel van uw filmpjes zijn heel erg grappig. Maar ook leerzaam. Bedenkt u al uw filmpjes zelf? 

Ik bedenk alle filmpjes zelf. Ik film ze bijna altijd zelf en monteer ze ook zelf op mijn computer.

Krijgt u veel mails van kinderen met vragen?

Ik krijg erg veel mailtjes van kinderen die hun boekbespreking over een van mijn boeken doen. Ik denk ongeveer 75 per week.

In een filmpje liet u uw eerste typemachine zien, die u van uw opa heeft gekregen. Daarop schreef u uw eerste verhalen. Wist u als jongen al dat u schrijver wilde worden? Heeft u een speciale opleiding gedaan?

Ik wist als kind nog niet dat ik schrijver wilde worden. Ik wilde piloot worden, acteur, wielrenner en geitenboer. Pas later ontdekte ik dat ik al een schrijver was en dat ik helemaal niets meer hoefde te worden. Ik heb communicatie en journalistiek gestudeerd. Bij deze opleiding leer je onder andere hoe je teksten schrijft voor kranten, tijdschriften en websites.


Mijn eerste schrijfmachine -- Jozua Douglas

In uw boekenkast zag ik boeken van Roald Dahl staan. Is hij uw favoriete schrijver? Waarom?

Dat heb je goed gezien. Hij is inderdaad mijn favoriete schrijver. Ik vind hem de beste kinderboekenschrijver ooit. Hij heeft een geweldig goede fantasie en ik vind hem erg grappig. Ik zeg wel eens dat hij mijn meester was. Ik heb niet bij hem in de klas gezeten, natuurlijk, maar ik heb wel veel van hem geleerd.

Welke eigenschappen moet een kinderboekenschrijver hebben?

Je moet fantasie hebben. Spannend kunnen schrijven en goed weten hoe een kind denkt. Volwassenen denken vaak anders dan kinderen en dan kan het lastig zijn om voor ze te schrijven. Gelukkig weet ik nog heel goed hoe het was om kind te zijn. Ik hoef alleen maar mijn ogen dicht te doen om te weten hoe ik dacht toen ik 9 was.

Toen u zelf in groep acht zat, las u toen veel? Welke boeken vond u toen het leukst?

Ik vond Roald Dahl natuurlijk erg leuk. Maar ik las ook boeken van Snuf de hond en Oorlogswinter. In die tijd waren boeken die zich in het verleden afspelen erg populair. Kruistocht in spijkerbroek, bijvoorbeeld. Ik vond alle boeken van Thea Beckman geweldig.

Jozua Douglas: Mijn favoriete schrijver is Roald Dahl

Elly Hees heeft veel van uw boeken geïllustreerd. Bedenkt u of zij hoe de plaatjes eruit komen te zien?

Hahaha. Ik heb helemaal niets te zeggen! Elly wil alles helemaal zelf bedenken. Zij bepaalt welke plaatjes er komen en waar ze komen. Ik stuur soms wel plaatjes mee als inspiratiebron. In de ongelooflijke Ravi Ravioli komt een Rolls Roys voor. Dat is een Silver Cloud II uit 1962. Dat staat niet in het boek, maar hij moet er wel zo uitzien omdat ik dat echt een auto voor Ravi Ravioli vind. Elly tekent hem dan na van het plaatje.

Was het moeilijk om een uitgever te vinden?

Het was erg moeilijk om een uitgever te vinden. Ik heb een heleboel boeken geschreven die niet goed genoeg waren. Geen enkele uitgever wilde ze hebben. Het is belangrijk dat je dan niet gaat denken: Stomme uitgevers. Ze begrijpen het niet. Beter is om te denken: Het zijn uitgevers, ze zullen er wel verstand van hebben. Hoe kan ik het beter doen? Wat moet anders? Dat heb ik uitgezocht en ik ben net zo lang doorgegaan tot ik iets had gemaakt dat wel goed genoeg was.

De Rolls Roys van Ravi Ravioli

Worden uw boeken ook uitgegeven in andere talen?

Mijn boeken worden op dit moment uitgegeven in 12 talen en in 15 verschillende landen. Niet alle boeken zijn in alle talen vertaald. Het ene in het Noors, een ander in het Engels, etc. Ik heb in totaal 27 boeken geschreven.

Komt er ooit een film van een van uw boeken?

Ik hoop dat er ooit een film komt van een van mijn boeken. Ze zijn op dit moment bezig om te kijken of ze een film kunnen maken van De verschrikkelijke badmeester. Op het plaatje hierboven zie je mijn uitgever links en de filmproducent helemaal rechts. Het is afwachten of dat gaat lukken. Hier lees je er meer over.

Hoe vindt u het dat kinderen uw boeken gratis mogen lenen bij de bibliotheek? Wilt u niet liever dat iedereen uw boeken koopt?

Als kinderen mijn boeken lenen bij de bibliotheek betaalt de bibliotheek mij daarvoor geld. Dat is dus niet erg. Wat ik wel naar vind is dat sommige mensen mijn boeken gratis downloaden op het internet. Daarvoor krijg ik namelijk geen geld. Mijn boeken kunnen nooit gratis zijn omdat schrijven mijn werk is en ik geld nodig heb om van te leven.

Wilt u altijd voor kinderen blijven schrijven of ook voor volwassenen? Waarom?

Ik wil altijd voor kinderen blijven schrijven. Boeken voor volwassenen vind ik te serieus. Maar misschien dat ik het ooit nog wel eens ga doen.

Wat vindt u het allerleukst aan schrijver zijn?

Dat ik mijn eigen wereld kan verzinnen. En dat ik helemaal alleen de baas ben over wat daar allemaal gebeurt. En dat ik de hele dag grapjes en gekke dingen mag bedenken vind ik ook leuk.

En welke prijs zou u nog heel graag willen winnen?

Ik won de pluim van De kinderjury dit jaar. Ik zou de prijs van De kinderjury ook wel eens willen winnen.

Hier vind je meer tips voor je boekbespreking.

Vertalingen Jozua Douglas


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (90)