© Mark Kohn
Jozua Douglas

Kinderboekenweek 2019: Lestips

Lees hier over Kinderboekenweek 2022.

De Kinderboekenweek 2019 gaat over reizen en voertuigen. Ik heb drie boeken geschreven die goed aansluiten bij dit thema.

Mijn boeken voor de Kinderboekenweek 2019

De boeken die het beste bij de Kinderboekenweek 2019 passen zijn: Op reis naar de maan (groep 3 en 4), Pech onderweg en Ufo-alarm (groep 5 t/m 8).

Op reis naar de maan

Jozua Douglas Boeken Op reis naar de maan

Het boek

Op reis naar de maan (AVI Start) is een boek in de serie ‘ik lees!’ van uitgeverij Zwijsen. Sam en Mik gaan naar de maan. Kas wil ook mee, maar hij mag niet mee. Eenmaal op de maan krijgen de jongens ruzie. Sam gaat naar huis en Mik blijft alleen achter. En dan komt Woes tevoorschijn. Een gevaarlijk maanmonster. Wat moet Mik nu doen? Gelukkig komt hij Kas tegen, die in zijn eentje ging. Kunnen ze het monster samen verslaan? Ideaal voor de Kinderboekenweek 2019.

Bestel het boek

Opdrachten

In de raket van Mik is plaats voor twee personen. Kas kan niet mee. Wie zou jij allemaal meenemen als je naar de maan ging? Teken een raket waar iedereen in past.

Zoek op YouTube filmpjes over de maanlanding en over opstijgende raketten.

Wist je dat… het prentenboek van de Kinderboekenweek 2019 werd geschreven door astronaut André Kuipers?

Pech onderweg

Pech onderweg

Het boek

Het boek van de Kinderboekenweek 2019 over barre tochten en rampzalige reisjes. Een spookkarretje neemt de verkeerde afslag, een tijdmachine suist naar de dinosauriërs en een duikboot wordt gegrepen door een monster. Tapijten gaan vliegen, er staan spoken en koeien op de rails en waar is Berend Botje ooit gebleven?

Pech onderweg vol spannende verhalen, slimme reistips, geestige limericks en onwijze spreuken van de twee grappigste kinderboekenschrijvers van Nederland: Jozua Douglas en Tosca Menten. De Gouden Grijns: Altijd lachen.

Bestel het boek

Opdrachten

Pech onderweg is kerntitel van de Kinderboekenweek 2019. In het officiële lespakket van de CPNB vind je dan ook lessen bij dit boek. Je kunt het lespakket nabestellen bij je boekhandel.

In het boek staan een aantal limericks. Samen met Tosca maakte ik een filmpje waarin we uitleggen hoe je er een maakt.

Wist je dat… wij de limericks samen hebben geschreven via WhatsApp op onze telefoons?

Tip: Verzin eerst de eerste en de laatste regel! Het begin en het eind. Dat werkt het makkelijkst.

Hier vind je alle filmpjes die we over het boek maakten.

Ufo-alarm

Het boek

Ufo-alarm is het vierde boek over Rosa en Fico, de kinderen van de knotsgekke president van Costa Banana.

Er vliegen ufo’s rond het paleis en president Pablo Fernando krijgt een boodschap uit de ruimte. Wezens van een verre planeet willen hem als leider. Maar dan moet hij wel een ruimtereis maken. De president vindt het geweldig, maar Rosa heeft haar twijfels. Wie zijn deze wezens eigenlijk, en zijn ze wel te vertrouwen?

Ufo-alarm speelt zich af voor De eilandenruzie, het Kinderboekenweekgeschenk van 2018. Het is het los te lezen vervolg op De gruwelijke generaal, De ongelooflijke Ravi Ravioli en Operatie Pisang.

Bestel het boek

Opdrachten

Toen ik dit boek schreef, werd ik geïnspireerd door dit filmpje van SpaceX. Ik vind ruimtevaart superleuk en daarom wilde ik er wel eens een boek over schrijven. Het is puur toeval dat het zo goed past bij de Kinderboekenweek 2019.

Voor de liefhebbers van ruimtevaart is er het boek Heb je wifi in de ruimte? van André Kuipers. Er is ook een lesbrief die via zijn website kunt downloaden.

Wist je dat… ik veel inspiratie van het internet haal? Veel van wat je in mijn boeken leest is dus echt. Bijvoorbeeld dit nieuwsbericht over dubbelgangers. Ik heb het verwerkt in het boek.

Is het leuk om je dubbelganger te vinden? Wat zijn de voor- en nadelen? Schrijf een verhaal over iemand die op reis gaat om zijn of haar dubbelganger te vinden.

Wist je dat… ik dit boek eigenlijk vorig jaar al wilde schrijven? Maar toen werd ik gevraagd om Het kinderboekenweekgeschenk te schrijven en daarom besloot ik eerst Costa Banana 5 te schrijven. Dit boek gaat over vriendschap en dat was vorig jaar het thema van de Kinderboekenweek.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *