© Mark Kohn
Jozua Douglas

Nieuw boek: Keesie Kippenkop, De rioolridder

Keesie Kippenkop ligt in de winkels. De rioolridder is het eerste deel van een nieuwe spannende, avontuurlijke en humoristische serie voor beginnende lezers van 6 tot 9 jaar.

Keesie Kippenkop heeft het niet makkelijk. Hij is verlegen, hij heeft flaporen en een rare achternaam. Om te ontkomen aan de pestkoppen van school, verstopt hij zich in een openstaand rioolputje. Daar ontmoet hij een schuwe man in een duikerspak. De ontmoeting met deze vreemde ‘onderduiker’ is het begin van een spannend en humoristisch avontuur.

De oorsprong van het verhaal

De rioolridder is een hilarisch verhaal vol gekke lijstjes voor beginnende lezers. Het is nadrukkelijk GEEN AVI-boek, al houd ik uiteraard wel rekening met het leesniveau van kinderen uit groep 4 en 5.

De rioolridder is voor mij een heel bijzonder verhaal. Het idee voor dit boek ontstond namelijk al in 2009, toen ik De verschrikkelijke badmeester schreef. In dat boek beschreef ik de tweelingbroer van Badmeester Brulboei, Bram Kwikzilver, als een verlegen teruggetrokken man. In een van de eerdere versies was hij zo verlegen dat hij zich niet op straat durfde te vertonen. Hij zwierf door het riool en luisterde aan de buizen naar het gefluister van verhalen uit de huizen. Op die manier stond hij toch nog een beetje in contact met de mensheid.


Jozua Douglas - Keesie Kippenkop - Rioolridder

 

Jozua Douglas - Illustraties van Hugo van Look

Ik vond het een prachtig idee, maar het paste niet in De verschrikkelijke badmeester. Het boek dreigde te vol en te overweldigend te worden. Ik heb de fragmenten over toen Bram herschreven, maar ben zijn oorspronkelijke karakter nooit vergeten. Jarenlang droeg ik het bij me, tot zich een nieuw verhaal aandiende. Een verhaal over een verlegen jongen die gepest wordt op school.

Eerste deel van een serie

Tijdens het schrijven, realiseerde ik me al gauw dat er meer verhalen over Keesie Kippenkop zouden komen. Want ook nu stapelden de ideeën zich op en moest ik flink schrappen om het verhaal overzichtelijk te houden. Aan de ene kant is het jammer om een goede ingeving naast je neer te leggen, maar aan de andere kant is het ook een fijn idee om te weten dat de verhalenbron nog lang niet leeg is.

Illustraties van Hugo van Look

De afgelopen jaren schreef ik al eerder voor beginnende lezers. Bij uitgeverij Zwijsen verschenen drie AVI-boeken over de bange ridder Rik en zijn dappere zoon Wout (De reuzentrol, Het beest van Boebalimen De broers Grombek). Ik was erg blij met de illustraties van Hugo van Look en Hugo bleek op zijn beurt zeer enthousiast over mijn verhalen. Toen ik dat hoorde wist ik dat ik hem voor dit project zou vragen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (8)

 • Roan schreef:

  komt deel twee

  • Jozua Douglas schreef:

   Hoi Roan, Ik hoop het! Ik zou het graag willen doen, maar ik moet geduld hebben en rustig wachten tot er een idee komt! Groet, Jozua

 • Roan schreef:

  Wanneer komt Keesie Kippenkop deel 2. Het is nu al 2021 namelijk. En er stond dat hij in 2020 zou komen. Ik wacht al zoooooo lang.
  Groetjes Roan

  • Jozua Douglas schreef:

   Hoi Roan,
   Wat leuk dat je reageert! Ik was van plan om al eerder een boek over Keesie Kippenkop te schrijven, maar het wilde niet zo lukken dus ben ik eerst met een ander boek bezig gegaan. Soms komt er een idee voor een ander boek tussendoor dat ik dan eerder wil schrijven. Maar als dit boek af is ga ik weer over Keesie nadenken. Groet, Jozua

 • Femke schreef:

  Ik neem dit boek ook mee naar school op 29 oktober. Ik vind het boek echt geweldig en grappig maar ook een beetje zielig door het pesten.

 • Thijme van der Linden schreef:

  Hoi.

  Ik wil echt heel graag keesie kippenkop deel 2 lezen want deel 1 is mijn lievelingsboek. Ik heb het zelfs mee naar school genomen om te laten zien aan de klas en de juf. Wanneer komt deel 2?

  Groetjes, Thijme

  • Jozua Douglas schreef:

   Hoi Thijme,
   Leuk om te horen dat Rioolridder je lievelingsboek is! Ik ben nu bezig met een boek over Costa Banana en daarna ga ik Keesie Kippenkop 2 schrijven. Dat is dus volgend jaar. Wanneer hij precies uitkomt, weet ik nog niet…
   Groet,

   Jozua