© Mark Kohn
Jozua Douglas

Detectives voor kinderen

Deze detectives voor kinderen zijn spannend en grappig en zitten bomvol avontuur. Lees de drie delen van de succesvolle serie over Bureau SPEURNEUS.

Detectives voor kinderen Bureau Speurneus en de boekenmaffia Jozua Douglas

Bureau SPEURNEUS

Meneer De Bruin denkt dat zijn zoon een superdetective is en daarom richt hij een detectivebureau voor hem op: Bureau SPEURNEUS en zoon. Dat staat voor Sublieme Puike En Uitmuntende Resultaten Na Echt Uitstekend Speurwerk.

Dat kan natuurlijk niet goed gaan. Lev en zijn vrienden moeten telkens weer in actie komen om hun vader te redden. Bureau SPEURNEUS is een serie superspannende detectives voor kinderen. De hilarische illustraties zijn van Geert Gratama.

De boekenmaffia

Er is een moord gepleegd in de bibliotheek. Meneer De Bruin wil het onderzoeken, maar wordt al snel zelf verdacht. Lev en zijn vrienden moeten het oplossen.

Bestel

De junglebende

Bureau SPEURNEUS krijgt een opdracht. Er is iemand vermist in Costa Banana. Maar er klopt iets niet. Lev en zijn vrienden ontdekken dat ze in groot gevaar verkeren.

Bestel

Het eilandmysterie

Hans Grietje wordt vermist op Wiermonnikoog. Meneer De Bruin denkt aan een complot. Maar dan verdwijnt hij zelf en moet Lev in actie komen.

Bestel

Lev

Lev is een heel gewone jongen. Hij heeft nergens talent voor, tenminste, dat vindt hij zelf. En hij heeft geen idee wat hij later wil worden.

Yara

Yara is gek op lezen en daardoor weet ze een heleboel. Haar moeder noemt haar wel eens een wandelende boekenkast.

Hugo

Hij noemt zich Prins Hugo Batman Alligator Ferrari, maar eigenlijk heet hij gewoon Hugo. Hugo wil later een beroemde vlogger worden.

Meneer De Bruin

Meneer De Bruin is de gewoonste man ter wereld. Hij vindt het verschrikkelijk om zo gewoon te zijn en daarom hoopt hij dat zijn zoon beroemd wordt. Want als je een beroemde zoon hebt, ben je zelf ook een beetje beroemd.

Hoofdpersonen-Bureau-Speurneus-Daiza

Daiza

Daiza is de moeder van Yara en de buurvrouw van Lev. Samen met de kinderen heeft zij een detectivebureau: Bureau D.A.I.Z.A. (Dappere Aandachtige Inspecteurs Zonder Angst). Maar dat bureau is er alleen maar om meneer De Bruin te helpen als hij weer eens in de problemen komt.

Bekijk de boektrailers

Detectives voor kinderen De verschrikkelijke badmeester Jozua Douglas
Illustratie: Elly Hees

Hoe kwam je op het idee voor deze serie?

Het begon allemaal met De verschrikkelijke badmeester. Lev moet van zijn vader op zwemtraining. Hij moet zwemkampioen worden. Helaas kan hij er helemaal niets van. En de badmeester is verschrikkelijk. Dan ontdekt Lev dat de badmeester een geheim heeft. Kan hij hem ontmaskeren?

Jarenlang dacht ik dat het verhaal over Lev klaar was. Dat ik niets meer over hem te zeggen had. Maar op een dag vroeg ik me af: Hoe zou het met Lev gaan? Moet hij nog steeds badmeester worden? Nee, dacht ik. Dat niet. Maar zijn vader wil nog steeds dat hij beroemd wordt. En toen wist ik het: Zijn vader wilde dat Lev detective zou worden.

Ik besloot een serie te schrijven: grappige detectives voor kinderen. Met vreemde, gekke, ongelooflijke misdaden. Lev wil niet, maar door het geklungel van zijn vader moet hij telkens toch weer op avontuur.

Mijn favoriete detective voor kinderen

Als kind was ik dol op detectives. Een van de boeken die ik me goed kan herinneren is Superdetective Blomkwist van Astrid Lindgren.

Kalle Blomkwist ontdekt verdachte zaken en beleeft spannende avonturen. Ik vond vooral de detective trucs razend interessant.

Bijvoorbeeld: Hoe ontsnap je uit een afgesloten kamer? Antwoord: Schuif een stuk papier onder de deur door. Oud behang kan ook. Duw met een potloot de sleutel uit het slot, zodat hij op het papier valt. Trek nu het papier met de sleutel onder de deur door.

Ik had als kind mijn eigen detectivebureau. Helaas is het me nooit gelukt om echte zaken op te lossen. Sterker nog: Er waren geen zaken! Gelukkig had ik veel fantasie.
Agatha Kriskras is de schrijfster van de populaire detectives over Nicolaas Neuzelaar. Meneer De Bruin is helemaal verzot op deze boeken. Bekende titels zijn: Moord met de Franse slag. De dreigdichter. Papegaaitje leef je nog? De pimpampetmoorden. Moord bij de hemelpoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *