© Mark Kohn
Jozua Douglas

10 waanzinnige weetjes over honden

Vorige maand schreef ik een prentenboek over honden voor kinderen vanaf 4 jaar. In dit blog de 10 leukste weetjes over honden.

Vorige maand schreef ik een prentenboek over honden voor kinderen vanaf 4 jaar. Als voorbereiding had ik een interview met Martijntje van der Veer, van Dierenkliniek Den Dolder. Er ging een wereld voor me open. In dit blog de 10 leukste weetjes over honden. En alvast een paar illustraties van illustrator Hiky Helmantel.

Een paar maanden geleden kreeg ik van uitgeverij Clavis de opdracht een boek over honden te schrijven voor de prentenboekenreeks Willewete. Een enorme uitdaging, omdat er over dit onderwerp al zoveel boeken bestaan. Hoe voeg je daar nog iets aan toe?

Gelukkig was dierenarts Martijntje meteen enthousiast toen ze mijn eerste versie las. ‘De meeste kinderboeken over honden zijn of te kinderachtig of te volwassen,’ zei ze toen we mijn tekst bespraken. Ze vond dat ik een mooie tussenweg had gevonden.

Omdat het nog wel even duurt voor het boek in de winkels ligt (voorjaar 2013), alvast  een aantal leuke weetjes over honden en een paar geweldige illustraties van Hiky Helmantel, die het boek gaat illustreren.

10 weetjes over honden

 1. Honden ruiken geurtjes van kilometers ver. Ze ruiken dus met gemak die leuke vrouwtjeshond aan de andere kant van de stad. Wat een overdosis aan prikkels moet dat geven. Om autistisch van te worden. Er schijnt ooit een hond te zijn geweest die zijn baasje, na hem te zijn kwijtgeraakt, van de westkust van Amerika tot aan de oostkust wist te volgen.
 2. Als een hond buiten loopt te snuffelen kan hij precies ruiken welke hond daar eerder was, hoe het met die hond gaat en wanneer hij er was. Allemaal zeer gedetailleerde geur-info.
 3. Honden hebben zo’n goed gehoor dat ze je auto al lang van te voren horen aankomen. Ze herkennen het geluid van de motor van je auto en zelfs je voetstappen.
 4. Honden zien wel kleuren, maar anders dan wij. Rood zien ze bijvoorbeeld niet. Een rode bal in het gras zien ze helemaal niet liggen.
 5. Er bestaat een hondenpretpark in China met een zwembad, een hindernisbaan en een restaurant. (En ik dacht nog wel dat ze in China vooral op een heel andere manier van honden hielden.)
 6. Er zijn honden die kunnen koorddansen.
 7. De poedel en de border collie zijn de slimste honden ter wereld.
 8. Troost een hond niet als hij bang is, daar wordt hij alleen maar banger van. (Hier kreeg ik heel veel reacties op van mensen die het daar niet mee eens waren. Dit is wat de dierenarts me jaren geleden vertelde, maar misschien is het inmiddels achterhaald.)
 9. Kinderen kunnen beter geen stoei- en trekspelletjes met de hond doen. Als de hond wint, is hij sterker en staat hij voor zijn gevoel hoger in rang in de roedel (het gezin).
 10. Honden en katten begrijpen elkaar niet omdat hun non-verbale signalen precies tegengesteld zijn. Als een hond kwispelt is hij meestal blij en wil hij spelen. Zwaait een kat met zijn staart, dan is hij boos. Pure miscommunicatie, dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (21)

 • Rachel schreef:

  Als een hond bang is dan is dat een emotie die de hond beleeft. Dat is lang verward met gedrag. Gedrag kun je beïnvloeden/versterken maar een emotie niet. Vandaar dat je je hond wel mag troosten. Sterker nog de hond zal het waarschijnlijk fijn vinden als zijn vertrouwde baasje hem steunt ipv hem negeert.

  • Jozua Douglas schreef:

   Dank voor je aanvulling, Rachel. Ik heb de informatie van een dierenarts, maar het is alweer lang geleden, best kans dat de inzichten zijn veranderd of dat er verschillende inzichten zijn.

 • yfke schreef:

  ik trooste mijn hond altijd eerst als hij bang was maar nu weet ik dat dat niet slim was bedankt voor de tip!

 • Noa=cool schreef:

  wat superdepuper leuk man

 • Marit schreef:

  Hoi je bent een leuke schrijver groetjes uit Breda

 • vivian schreef:

  dank u voor de dingen die honden niet mogen
  eten want mijn eet wel dingen waneer wij het niet zien.

 • maycka schreef:

  miss kan je wat meer over werkhonden en hoe dat honden samen comineceren

 • mette schreef:

  leuke weetjes alleen jammer dat er niks in staat over werkhonden daar doe ik mijn spreekbeurt over dus misschien wil je er nieuwe weetjes bij zetten dat is leuk en handig

 • aniek schreef:

  dit is leuk en handig voor mijn werkstuk!

 • LOLA schreef:

  Leuke weetjes

 • Mathis schreef:

  leuke weetjes ik ga m’n spreekbeurt over honden doen dus dit is best makkelijk

 • dobie schreef:

  hallo leuke weetjes !!

 • Lukas schreef:

  Dikzak vetzak doe niet zo

 • Lukas schreef:

  Superleuk

 • dikzak vetzak schreef:

  reactie op punt 8,
  Honden troosten maken ze niet banger hoor, ze zijn denk ik gewoon bang van je kale jozua kop

 • Lia schreef:

  Beste Jozua.

  Even een reactie op punt 8
  Juist steun geven en troosten als een hond bang is, alleen niet overdrijven. Je mag hem wel degelijk troosten door middel van aaien of zorgen voor afleiding. Als een hond bang is, zoekt hij steun bij het baasje (roedelleider). Krijgt de hond die steun niet, dan is het baasje niet meer zo te vertrouwen, omdat de hond afgewezen wordt. Wat wel heel sterk is aan te raden, is te laten zien dat jij niet bang bent voor het voorwerp waar de hond wel bang voor is. Een bekend ding bij een jonge hond is een vuilnisbak. Aai die vuilnisbak en ga samen kijken, misschien moet je dat wel een aantal keer doen. Hierdoor leert een hond van jou en zal hij niet meer bang zijn van die enge vuilnisbak. Een volgende keer gaat hij zelf op onderzoek uit en dan is het goed. Dit doe je met de meeste dingen waar een hond bang voor is. Ook honden moeten leren, net zoals kinderen. Vuurwerk en onweer is weer een andere training, maar hierbij troost en steun je jouw hond.
  Dat je niet moet troosten is allang wetenschappelijk achterhaald. Dit is een oude gedachtengangen van jaren geleden.
  Steun of troost je een kind ook niet bij angst voor voor enge dingen of wat dan ook? Laat je een angstig kind ook maar in zijn eentje bang zijn? Doe je als ouder dan niet je best om het kind over die angst heen te helpen?
  Een nog leukere tip is, omgezet vragen een keer bij een honden gedragstherapeut te rade te gaan. Daar krijg je op de meest moeilijke vragen een antwoord.
  Er valt voor ons mensen nog heel wat te leren over honden.

  Ook nr 10 klopt niet helemaal. Een hond verstaat duvels goed de taal van de kat. De lichaamstaal is behoorlijk universeel. Ook een hond kan kwispelen uit woede. De staart is wel wat stijver dan kwispelen uit blijheid. De meeste mensen kennen de lichaamstaal van dieren niet, dus wordt er gedacht, dat kwispelen altijd blijheid betekent.
  Als een kat laat merken dat hij niet gediend is van de fratsen van een hond, stil staat en naar hem kijkt met een felle blik, zal een hond stoppen omdat hij begrijpt dat de kat zal aanvallen als hij door gaat.
  Ook leuk om op internet op te zoeken is; Lichaamstaal van de hond en lichaamstaal van de kat.
  Het boek zal vast al zijn uitgegeven, maar de lichaamstaal van een hond, zou een leuk nieuw en leerzaam prentenboek kunnen worden.

  Met vriendelijke groet, Lia

  • Jozua Douglas schreef:

   Hoi Lia, Dank voor je uitgebreide reactie. Het boek verscheen zeven jaar geleden en het is allemaal heel beknopt omdat het voor kleuters is. Maar fijn dat je dit even hebt willen aanvullen. Dank voor de moeite! Groet, Jozua

 • hallo,
  U schrijft over dat uw prentenboek in 2013 zou uitkomen. Ondertussen zitten we al in juni 2015 ( tijd gaat snel). Maar nu mijn vraag. Voor mijn stichting heb ik een mini bieb. Gezinnen die een kinderhulphond krijgen ( wij starten gelijk met de pup en kind en pup gaan Samen de opleiding volgen in eigen huis en omgeving. Ook broer en zus mogen leuke dingen doen met de hond.
  Maar goed, een gezin krijgt dus dan een stapeltje boeken mee om zich voor te kunnen bereiden op hun nieuwe gezinslid. De boeken zijn aangepast op leeftijd. We hebben ook al een aantal prentenboeken maar die zijn zo moeilijk te vinden in dit onderwerp! Ja, wel boekjes met als hoofdfiguur een hond, maar het moet ook nog nut hebben begrijpt u? Nu ben ik op zoek naar het prentenboek van u, alleen ik kan het nergens vinden! Kunt u mij en dus stichting kind en Hulphond helpen?
  Ik hoop spoedig van u te horen.
  Met Vriendelijke Groet,
  Martine
  Stichting kind en Hulphond
  Samen opgroeien – Samen leren – Samen werken
  Kind en kinderhulphond, als team de wereld in