© Mark Kohn
Jozua Douglas

Maak een (digitale) krant met de klas

Een paar maanden geleden beschreef ik hoe je met je kinderen een (hardcover) boek maakt. Vandaag gaan we een krant maken. Dat gaat tegenwoordig heel makkelijk. In dit blog laat ik je zien hoe je in enkele minuten een geweldige digitale of papieren krant opzet.

Als kind was ik al gek op schrijven. En natuurlijk had ik mijn eigen krant. Samen met mijn broertjes en buurjongen gaven we de D&T krant uit (Douglas & Ten Kate). De krant verspreidden we huis-aan-huis in de buurt en ook de plaatselijke kapper kreeg een exemplaar voor in de wachtkamer.

Zo’n krant maken was nog een heel gedoe:

  • We verzamelden gekke koppen uit een stapel oude kranten en knipten ze uit.
  • De verhalen die erbij hoorden lieten we zitten, die verzonnen we zelf.
  • De leukste verhaaltjes typten we uit met de schrijfmachine van mijn vader — we gebruikten natuurlijk een smalle kolom.
  • We knipten de teksten uit en plakten ze met de koppen op een wit A4’tje.
  • De titel van de krant maakten we met van die zinken lettersjablonen.
  • Als de krant klaar was, kopieerden we hem in een oplage van 10 of 20 stuks.

Tegenwoordig gaat dat een stuk makkelijker. Drie muisklikken en klaar is je krant. Hoe dat werkt, leg ik je straks uit. Eerst gaan we bepalen waar de krant over moet gaan.

Maak een krant met de klas

Waar ga je over schrijven?

Ga je een  krant maken met echte interviews en artikelen of verzin je de verhaaltjes zelf? Je kunt aan de hand van foto’s en nieuwskoppen van alles verzinnen. Maar je kunt natuurlijk ook een echte krant maken met echt nieuws erin. Is er een straat opgebroken? Verhuist er ergens iemand? Is er een nieuwe winkel in het dorp? Of zie je ergens een aanplakbiljet van een leuk optreden?

Je kunt een krant maken met nieuws over de school, je dorp, je familie of je huisdieren.

Een goed artikel geeft antwoord op de volgende vijf basisvragen:

  1. Wat? (Wat gebeurt er? Bijvoorbeeld, iemand gaat verhuizen.)
  2. Wie? (Wie gaat er verhuizen?)
  3. Waar? (Waar woont hij of zij en waar gaat hij of zij naartoe?)
  4. Wanneer? (Wanneer is de verhuizing?)
  5. Waarom? (Waarom gaat die persoon verhuizen?)

Je kunt eventueel ook nog een zesde vraag stellen: Hoe? (Hoe ga je verhuizen?)

Natuurlijk hoort er ook een interview in de krant. Je kunt beginnen je opa te interviewen, of de bakker of je buurman. Vragen die je kunt stellen zijn:

  1. Wat is je lievelingskleur?
  2. Waar speelde je vroeger mee?
  3. Wat vind je het smerigste dat er is?
  4. Heb je wel eens iets heel engs meegemaakt?
  5. En ga zo maar door.

Een leuk boek om hierbij te lezen is Minoes van Annie M.G. Schmidt, een boek over een krant, nieuwtjes en een verlegen journalist.

Minoes Annie M.G. Schmidt

Hoe maak je een krant?

Je artikelen zijn klaar, maar hoe maak je er nu een krant van? Dat is makkelijker dan je denkt. Het is zelfs nog makkelijker dan een artikel schrijven. Hieronder zet ik drie mogelijkheden voor je op een rij.

1. Gebruik een online krantensjabloon

De website krantenmaken.nl biedt een zeer eenvoudig gratis krantensjabloon, waarmee je in een handomdraai je eigen krant vult. Klik op een kop, foto of kolommetje en verander deze naar eigen inzicht. Als de krant klaar is kan je hem downloaden en zelf uitprinten. Ook is het mogelijk om tegen betaling de krant te laten drukken en thuisbezorgen.

2. Gebruik een sjabloon van Word

Word is niet een programma waar je eenvoudig tekst mee opmaakt. Maar gebruik je een voorgebakken sjabloon, dan ben je zo klaar. Hieronder zie je een voorbeeld van een nieuwsbrieven-sjabloon. Ook hier geldt: klik op de tekst of het plaatje en voeg zelf je eigen content toe.

3. Maak een website

Heeft je kind of klas de smaak te pakken? Begin dan een website. Dat kan eenvoudig in 5 minuten met blogger.com. Wil je er echt iets moois van maken, dan raad ik je aan WordPress te gebruiken. WordPress werkt met thema’s, kant-en-klare vormgeving die je gratis kunt downloaden of kunt kopen voor enkele tientjes. En ja heb je dus zomaar een website die er net zo professioneel uitziet als bijvoorbeeld New York Times of  CNN.com.

WordPress is een geweldig systeem, waarmee je zonder technische kennis in een uur tijd de mooiste websites in elkaar zet. Het vraagt wat geduld. Je zult wat tutorials moeten kijken en je er even in verdiepen. Maar ik beloof je, van de kennis die je ermee opdoet, zal je nog jaren plezier hebben. Je vindt de juiste thema’s door in Google te zoeken op “WordPress Themes”, “Free WordPress Themes”, “WordPress Themes Magazine” of “WordPress Themes Newspaper”.

Wedden dat je kinderen meteen willen schrijven met zo’n gave digitale krant? Veel succes!

Maak een krant met de klas

 

 


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (9)