© Mark Kohn
Jozua Douglas

Leesdip: Lezen in de zomervakantie (10 tips voor je kind)

Vakantie is gevaarlijk. Een leesdip ligt op de loer. Lezen schiet erbij in en daardoor daalt het leesniveau. 10 leesdiptips om het leesniveau van je kind op peil te houden.

Wat is een leesdip?

Hoe voorkom je een leesdip?
Boekenbingo van Jufmaike

1. Ga op tijd naar de bibliotheek

De bibliotheek is ideaal tegen de leesdip. Ga daarom op tijd naar de bibliotheek. Als de zomervakantie nadert, raken de kasten van de bibliotheken steeds leger en dan heb je minder keus.

Tip: Kies niet alleen voor heerlijke verhalen, maar kijk ook of er iets is over de bestemming. Een reisgids, een boek over de flora en fauna of de geschiedenis van de plaats die je gaat bezoeken.

Maak je geen zorgen over de uitleentermijn. In de meeste bibliotheken kun je tijdens de zomervakantie je uitleentermijn verlengen tot zes weken.

Leesdip bibliotheek Geert Gratama
Tips tegen de Leesdip. Illustratie: Geert Gratama.

2. Bezoek een echte boekhandel

Een paar dagen voor ons vertrek doen we vakantieboodschappen en gaan we even langs bij de ANWB-winkel voor kaarten en andere reisspullen. We drinken ergens wat en eten wat lekkers om de vakantie in te luiden en brengen dan ook nog een bezoek aan een echte boekhandel.

Het is een leuke traditie waarbij onze kinderen een reisboek mogen uitzoeken. We maken er een gezellig uitje van en kiezen het liefst voor een grote boekwinkel, zodat ze veel keus hebben. De kinderen hebben dan ieder een eigen boek dat ze zeker uit zullen lezen.

3. e-reader tegen de leesdip

Heb je niet zoveel ruimte meer in je koffer? Neem dan een e-reader mee. Met een abonnement op een platform als Kobo Plus, Storytel of Fluister heb je de hele zomer een complete bibliotheek in je koffer. Sommige platformen bieden ook luisterboeken. Voor als je kind even niet wil lezen.

Er zijn een heleboel soorten e-readers. Je kunt natuurlijk lezen op een gewone tablet, maar dat is na verloop van tijd wel wat vermoeiend voor de ogen. Een speciale e-reader heeft een rustiger beeld en leest bijna als echt papier. Het is dus ook ideaal voor ’s avonds in bed.

Houd er rekening mee dat je met de keus voor een e-reader vaak ook een keus maakt voor een platform. Op de e-readers van Tolino zet je vooral e-books die je koopt of leent bij de online bibliotheek. Op de e readers van Kobo en Storytel lees je boeken van het betreffende platform.

Ga naar Coolblue voor advies over e-readers

4. Luisterplezier op de achterbank

Een luisterboek kan een kind helpen als het moeite heeft het lezen. Soms is het een zetje om het boek zelf te gaan lezen. En het is ook een fijne afwisseling als het lezen vermoeiend wordt.

Gebruik een luisterboek tijdens de lange reis. Luisteren zorgt vaak voor meer ontspanning dan gamen of netflixen. Er zijn verschillende platformen waarbij je tegen een voordelig maandtarief zoveel kunt luisteren en luisteren als je maar wilt.

Storytel luisterboeken dyslexie
Luisterboek tegen de leesdip

5. Lees voor

Eigenlijk zou je het hele jaar door voor moeten lezen, maar misschien komt het er niet altijd van. Gelukkig heb je in de vakantie zeeën van tijd.

Kies samen met je kind een boek dat je voor gaat lezen. Ik heb zelf ongelooflijke fijne herinneringen aan mijn ouders die ons altijd voorlazen. Samen lezen maakt een verhaal extra speciaal. En het moedigt een kind aan om ook zelf te gaan lezen.

6. Leesdip? Doe een Leesbingo

De boekenbingo is bij ons thuis een geweldige manier om de leesdip te bestrijden. Onze zoon vind het leuk om de uitdaging aan te gaan en zijn bingokaart te vullen.

Er zijn een heleboel soorten boekenbingo’s. De kinderboekenjuf zette er een aantal op een rij en heeft ook handige downloads, zodat je niet zelf aan de slag hoeft.

7. Maak er een leeschallenge van

Bijhouden wat je leest en een bepaald leesdoel proberen te halen kan heel motiverend werken. Mijn zoon vindt het leuk om het gelezen boek op zijn leeslijst op Hebban te zetten.

Hebban is een community voor liefhebbers van boeken. Er is een gratis app waarop je bijhoudt wat je wilt lezen, wat je hebt gelezen en wat je van de boeken vond.

Je kunt meedoen aan leeschallenges en je laten inspireren door anderen. Ik ben zelf een groot fan van deze app/website.

8. Leg weg, dat saaie boek

Niets is zo frustrerend als een saai boek. Het idee dat je een boek per se uit moet lezen als je eraan bent begonnen kan soms voor een leesdip zorgen.

Ik hoor het regelmatig: Ik ben nu bezig in… en ik kom er niet doorheen… maar ik moet het uitlezen. Waarom moet je het uitlezen? Van wie moet dat? Van jezelf? Leg gauw weg dat boek en kies iets wat je zin en plezier geeft.

Schoolboeken moeten, maar het is nu vakantie, het is je vrije tijd en dan mag je lezen wat je wilt.

9. Laat ze overal lezen

Tijdens de vakantie doen zich veel mogelijkheden voor om op natuurlijke manier te lezen. Misschien bezoek je een museum, een pretpark of een dierentuin waar foldertjes of speurtochten zijn voor de kinderen. Geef je kind het foldertje en laat het zelf lezen.

Je kunt ook een kookboek meenemen en samen gaan koken. Laat je kind kaartlezen. Heeft je kind vragen over iets wat het ziet, zoek het (online) op en laat je kind het voorlezen.

10. Lees zelf, geef het goede voorbeeld

Pak zelf ook weer eens een boek. Niet alleen is het een heerlijke ontspannen bezigheid, je geeft je kind hiermee ook nog eens een goed voorbeeld. Veel leesplezier!


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *